ENERGI

Studie: USA ligger opptil 15 år bak Kina på kjernekraft

USA ligger opptil 15 år bak Kina når det kommer til utvikling av kjernekraft, ifølge en ny rapport. Kina satser stort på energikilden.

Et av kjøletårnene ved Alvin W. Vogtle-kraftverket i delstaten Georgia i USA, det største kjernekraftverket i landet.
Et av kjøletårnene ved Alvin W. Vogtle-kraftverket i delstaten Georgia i USA, det største kjernekraftverket i landet. Foto: Mike Stewart/AP/NTB
17. juni 2024 - 09:15

Kina har 27 kjernekraftreaktorer under konstruksjon, og bruker i snitt sju år på å bygge hver reaktor, noe som er langt raskere enn noe annet land. Det viser en studie fra stiftelsen Information Technology & Innovation, et forskningsinstitutt basert i USA.

– Kinas raske utvikling av stadig mer moderne kjernekraftverk gir betydelig avkastning og læring, og antyder at kinesiske bedrifter vil få en fordel ved voksende innovasjon i denne sektoren framover, heter det i studien.

USA er verdensledende i antall kjernekraftverk, men for tiden bygges det ingen kjernekraftreaktorer i landet. Samtidig tilbyr Kinas statseide banker svært gunstige lån til kjernekraftindustrien, som også drar nytte av vedvarende statlig støtte.

Russiske raketter på vei mot mål i Ukraina. CIA-sjef Bill Burns sier Ukraina kan tape krigen i løpet av året uten påfyll av utenlandsk hjelp.
En ukrainsk tanks beskyter russiske stillinger i en krig der ukrainerne sårt trenger våpenhjelp for å holde ut mot den russiske offensiven.
Les også

CIA-sjef advarer: – Kan tape krigen mot Russland i løpet av året

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.