ARBEIDSLIV

Studèr på deltid!

I dagens tøffe arbeidsmarked er det ikke sikkert det lønner seg å bare sitte på lesesalen og nilese.

Arbeidsgiverne ønsker seg folk med arbeidslivserfaring.

Nyutdannede sliter mest med å skaffe seg arbeid. Den som mangler praktisk erfaring, risikerer å havne langt bak i køen.

Det er leder i NITO-studentene, Stig Kleven, som kommer med disse klare uttalelsene til NITOs nettavis. Han mener utfordringen ligger i at det er for lite praksis i selve undervisningen.

- Slik situasjonen for nyutdannede teknologer er nå, er problemet at de stiller bakerst i køen fordi det er god tilgang på arbeidstakere med jobberfaring, sier han.

Mange tar videreutdanning. De får en høyere akademisk grad - men arbeidslivserfaringen er fortsatt like liten! Det beste ville være å bake inn praksis i utdanningen.

Ta utdanning

Også arbeidsgivere oppfordrer studentene til å trosse kvalitetsreformen. Det er ikke sikkert at det alltid lønner seg å komme raskest mulig gjennom studiene.

Kristian Fæste, administrerende direktør i Xtra personell og nestleder i bransjeforeningen for rekrutterings- og bemanningsbedrifter, har klare synspunkter.

Han råder studentene til å bruke litt lengre tid på utdannelsen. Dersom studentene følger intensjonen i den nye kvalitetsreformen, mener Fæste at de gjør seg selv en bjørnetjeneste. De får ingen praktisk erfaring. Det er et klart pluss på CV-en å ha erfaring fra organisasjoner og arbeidslivet.

Men han er krystallklar på at det lønner seg å ta utdanning. Det støttes av konserndirektør Truls Frogner i Manpower. Han viser til at ledighet går i bølger. Selv om han ikke er like kritisk til kvalitetsreformen som Fæste, er han tilhenger av en variert erfaringsbakgrunn.

Tett samarbeid

Jan Olav Olsen (H) i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen har ikke store motforestillinger mot Stig Klevens innspill. Han etterlyser tvert i mot et tett samarbeid mellom høyskolene og industrien.

Ingeniørene må ikke utdannes i et vakuum, men tilpasses industriens behov. Han er derfor enig i at praktisk erfaring er en fordel når nyutdannede ingeniører søker arbeid.

En hensikt med kvalitetsreformen var å få studenter på heltid. Olsen mener likevel at forutsetningene ligger til rette for et godt samspill mellom høyskolene og industrien. Et slikt samarbeid fungerer allerede godt flere steder, slik at praksis inkluderes i studiene. Det er dessuten romslig tid studenten kan bruke utover normert studietid uten at det får konsekvenser for stipend og lån.

Unge sliter

NITO viser til tall fra Aetat som bekrefter at nyutdannede sliter med å komme i arbeid. På 12 måneder har ledigheten blant unge under 30 år - med mer enn fire års høyere utdanning - økt med 44%. De med inntil fire års utdanning har merket en økning i ledigheten på 40%.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.