ARBEIDSLIV

Studenter omfavner fagforeningene

Antallet fagorganiserte studenter ved NTNU har økt med 60 prosent siden 1. september.
Antallet fagorganiserte studenter ved NTNU har økt med 60 prosent siden 1. september. Bilde: NTNU
Ole K. Helgesen
10. nov. 2005 - 08:00

Fagorganisering har ikke alltid vært like populært blant teknologistudenter. Men trenden har snudd.

– Den store økningen tyder på at fremtidens arbeidstakere innen tekniske fag er positive til fagorganisering, sier Jan Johnsrud, informasjonsrådgiver i NITO.

Fagforeningens medlemstall blant studenter har steget fra 2272 til 5136 siden 2001.

–Vi har besøkt over 50 studiesteder for å vise studentene at vi jobber for dem. Og det har gitt resultater, sier Kristin Nytræ, leder for NITO Studentene. Hun forteller at NTNU er blant studiestedene som har hatt størst økning. Her har antallet medlemmer økt med 60 prosent siden 1. september i år.Mange årsaker

Nytræ mener det trolig er flere årsaker til økningen.

– Vi hører stadig om teknologi- og industribedrifter som legger ned eller nedbemanner. Det er nok en viktig grunn til at teknologistudentene trekker til fagforeningene. Dessuten er mange opp mot 25 år. De har kanskje bedre forståelse for at det lønner seg å slåss for sine rettigheter i arbeidslivet, sier hun.

Nytræ tror også studentene er opptatt av de kommersielle fordelene man får gjennom et fagforeningsmedlemskap. Blant annet blir mange lokket av forsikringsordningene for PC og innbo.

Tekna øker også

NITO er ikke alene om å oppleve stor pågang fra teknologistudentene. Tekna har hatt er en medlemsøkning blant studenter på 41,9 prosent, fra 4722 til 6702 medlemmer, på fire år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.