ARBEIDSLIV

Student på japansk

3. mai 2001 - 13:59

Mats Hoffman bor på sammenleggbar hybel og studerer i Japan. Sammen med to andre studenter fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) valgte han å ta sitt fjerdeårskurs ved University of Tokyo.

Mats var utvekslingsstudent i Japan på videregående skole, så han visste hva han gikk til. Litt japansk kunne han også, men slett ikke nok til å være i stand til å følge undervisning på japansk. Han har derfor valgt sine fag blant den kursporteføljen University of Tokyo tilbyr på engelsk til sine internasjonale studenter. Maskinstudentens spesialområde er precision engineering, og han syns han har funnet nok fag i universitetets engelske kursopplegg til at han har fått et tilfredsstillende studieopplegg.

Godt forberedt

– Totalt sett er jeg godt fornøyd med studieoppholdet, sier Mats. Men så har han også brukt to år på å forberede oppholdet, i tillegg til hans tidligere Japan-erfaring.

– Mange vet ikke nok om Japan før de kommer hit. Det kan bli mange ting i hverdagen som fortoner seg tungt. For eksempel er det vanskelig å gå på restaurant og ikke skjønne hva som står på menyen. Når det blir mange små ting å stri med i det daglige, blir det også vanskelig å følge undervisningen.

Bor trangt

– Fagopplegget mitt er veldig forskjellig fra hjemme. Vi har ikke så mye øvinger og må ta ansvar for egen læring. Det blir mye selvstudium og mange besøk på biblioteket. Eksamen kommer helt på slutten, og lærebøkene er ikke særlig gode, sier Mats, som legger til at kvaliteten på fagopplegget varierer mellom de ulike fakultetene.

Faglæreren for maskinstudentene, professor Kimura, er en god venn av professor Finn Ola Rasch ved NTNU og har gjort mye for å hjelpe de norske studentene til rette. Det praktiske rundt studiene, inklusive det å få seg en tilfredsstillende hybel, har gått greit for Mats. Han synes han har fått en bra bolig, selv om hybelen er bare på ca 10 kvadratmeter.

– Jeg har et sammenleggbart rom. Vasken må flyttes slik at jeg kan sette meg på do, forteller Mats.

Japansk stipend

Tre ganger i uken har Mats to timer undervisning i japansk. Medstudentene er hovedsakelig kinesere. Han spiser alltid en god lunsj i typisk japansk utgave. Utpå dagen har han ett fag, og resten av tiden bruker han stort sett på biblioteket der han leser faglitteratur på engelsk. Datatilgangen er god, og en del tid går med til e-postkontakt.

Han betaler ikke skolepenger, og mange av utenlandsstudentene får i likhet med Mats et stipend fra den japanske studieorganisasjonen AIEJ.

– Registrer deg via Internett hos den norske ambassaden du kommer til Japan, anbefaler Mats.

Vit hva du gjør

Mats oppsummerer sine råd til Japan-interesserte på denne måten:

- Sørg for å få gode fagbeskrivelser på forhånd, så du vet hvilke fag du har muligheter til å ta.

- Ha god fagkontakt med professor.

- Du må vite hva du gjør, og være svært interessert i Japan.

Mats er ikke helt fornøyd med de fagvalg han har fått til, og mener han ville fått en bedre faglig portefølje hjemme. Det skyldes det begrensede utvalget i engelskspråklige fag innen hans fagområde. For byggfagene er tilbudet på engelsk vesentlig bedre, mener han. Rådgiver Sissel Hertzberg ved NTNU-direktørens kontor har oversikt over fagene som tilbys på engelsk ved University of Tokyo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.