PRODUKSJON

Stryk til biologer

9. jan. 2001 - 10:26

– Norsk biologi står svakt og er uten internasjonal betydning!

Dette hevder professor Gunnar Öquist når han legger frem resultatet av en omfattende evaluering hvor mer enn 1000 norske forskere og deres arbeid er gransket. Öquist har ledet arbeidet som har resultert i tre delrapporter og konkrete forslag til endringer.

Ramsalt kritikk

Öquist og hans team nøyer seg ikke med å peke på pengemangel. Organiseringen og kulturen får også ramsalt kritikk: Manglende vitenskapelig ledelse, for stort administrativt apparat, for unge og for dårlig kvalifiserte forskere kommer for lett til faste vitenskapelige stillinger.

Utvalget foreslår å opprette et nytt institutt som ved hjelp av 200 millioner kroner, åremålsstillinger og fri forskning skal bidra til å skape grunnlag for ny kvalitativ vekst innen biologi. En vekst som i følge Öquist er helt nødvendig fordi biologi har overtatt som det desidert viktigste faget i moderne naturvitenskap.

Direktør Christian Hambro i Norges forskningsråd bekrefte at et forslag om å opprette et nytt molekylærbiologisk institutt vil bli fremmet for regjeringen i løpet av våren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.