KRAFT

Strømstansen: Ga blaffen i kontroller

Truls Tunmo
14. mars 2007 - 08:01

Årsaken til kollapsen var materialtretthet i opphengsklemmene som medførte fasebrudd.

Nå legger Nord-Salten Kraftlag seg flate og innrømmer at kontrollrutinene har vært dårlige.

Droppet klatring

– Vi har hatt folk på befaring med både snøscooter og fra helikopter langs reservelinjen. Men vi har ikke kontrollører oppe i mastene, sier e-verkssjef i Nord-Salten Kraftlag, Asbjørn Hansen.

Er det mulig å oppdage materialtretthet høyt oppe i en mast fra luften eller fra bakken?

– Nei, og vi tar selvkritikk for dette nå. I fremtiden skal vi redegjøre for NVE som nå ber oss om en handlingsplan. Den skal de få, sier Hansen.

Hva visste dere om tilstanden til reservelinjen på forhånd?

– Vi visste ikke at det var materialtretthet i opphengsklemmene. Vi har heller ikke ansett reservelinjen for å bli et potensielt problem fordi belastningen i Steigen er 80 ampere, mens termisk grenselast er 250 ampere, sier Hansen.Befaring annethvert år

Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har tatt lærdom av strømstansen i Steigen.

– Dette er en erfaring vi vil bringe med oss i forbindelse med tilsyn av nettselskaper fremover. Det er ikke nok at kraftlinjer er spenningssatt. De må også kjøres med last for å kunne termograferes for å avdekke unormalt høye temperaturer på linjen, for eksempel i opphengspunktene. Vi har lært at eldre linjer må toppbefares, og vurderer nå om det kan bli aktuelt å gjøre dette annethvert år. I tillegg vil vi legge vekt på at linjer kjøres med last når de skal termograferes, sier avdelingsdirektør for forebygging og el-sikkerhet i DSB, Tor Suhrke.Refses av departementet

Olje- og energidepartementet ser alvorlig på Nord-Salten Kraftlags unnfallenhet i kontrollrutinene av reserveledningen i Steigen.

– Det er alvorlig når slike ting skjer. Hovedoppgaven til et kraftselskap er å levere strøm til kundene, og nå forutsettes det at selskapet tar konsekvensene og innarbeider bedre kontrollrutiner, sier statssekretær Anita Utseth.

NVE skal i løpet av april gjøre ferdig Steigen-rapporten.

– Det er for tidlig for oss å konkludere foreløpig. Vi trenger mer dokumentasjon for å kunne fastslå at problemene skyldes manglende vedlikehold, og har bedt Nord-Salten Kraftlag redegjøre nærmere for vedlikeholdsrutiner og hva de har gjort for å avdekke tilstanden på linjen, sier seksjonssjef i NVE, Nils Martin Espegren.Offentliggjøres

Rapporten til NVE vil bli offentliggjort, men ifølge Espegren kan deler av den bli unndratt offentligheten.

– Dette skjer muligens på grunn av sikkerhetsmessige hensyn.

Hva vil dere gjøre etter at rapporten er ferdig?

– Dersom det viser seg at de har brutt noen forskrifter, må vi vurdere hvilken sanksjonstiltak som skal settes i verk, sier Espegren.

Sentrale kilder Teknisk Ukeblad har snakket med, stiller nå spørsmål om styret i Nord-Salten Kraftlag har hatt den nødvendige kontrollen i selskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.