NYETEKNOLOGIER

Strømsprekk for CERN-tunnelen

Slik så det ut i sektor 3-4 av LHC-tunnelen etter ulykken 19. september i fjor. Forskerne håper å ha maskinen i gang igjen i september i år.
Slik så det ut i sektor 3-4 av LHC-tunnelen etter ulykken 19. september i fjor. Forskerne håper å ha maskinen i gang igjen i september i år.Bilde: CERN
Stein Jarle Olsen
10. feb. 2009 - 12:45

CERN-administrasjonen offentliggjorde i går planen videre for Large Hadron Collider, verdens største partikkelakselerator.

Den har vært ødelagt siden en overoppheting i en magnet førte til at en rekke rørsystemer sprakk i september i fjor.

Les også: Dyr dommedagsreparasjon

Avlaster

Tidligere har planen vært at akseleratoren skulle starte opp igjen i juli, men det er altså skjøvet til september.

De første partikkelkollisjonene vil kunne finne sted i oktober, og det planlegges et kort teknisk stopp ved juletider.

Årsaken til utsettelsen skal blant annet være implementasjonen av et forbedret sikkerhetssystem for magnetspolene og nye trykkavlastende kraner som skal redusere skadene ved en ny ulykke.

Dyr vinterstrøm

Maskinen skal kjøres på full guffe hele vinteren, og med de økte energiprisene det medfører, øker det strømregningen for LHC med rundt 35 millioner kroner, skriver NewScientist.

– Planen vi har nå er uten tvil den beste for LHC og for fysikerne som venter på data. Den er forsiktig, og forsikrer at alt nødvendig arbeid er gjort på LHC før vi starter opp, men tillater likevel at forskningen kommer i gang i år, sier CERN-direktør Rolf Heuer i en pressemelding.

Les mer om: