T2

Strømsparing på budsjett

Morten Gulden
12. des. 2009 - 11:54
Vis mer

Rent bortsett fra å sette opp din egen vindmølle eller solcellepaneler er det en rekke måter å spare strøm på. Den viktigste er varmen.

De aller fleste av oss kan bruke mindre energi til oppvarming, og siden oppvarming i snitt står for 55 prosent av energiforbruket vårt kan du ta kontroll over strømforbruket ved å ta kontroll over varmen.

Det finnes enkle systemer som styrer noen av ovnene dine, og avansert utstyr som sørger for optimal bruk av hver varmekilde til enhver tid.

Slike systemer kan styres fra en PC, en mobil eller programmeres til å senke og heve temperaturen hjemme til angitte tider.

Vi har tidligere sett på komplette smarthusløsninger, som naturligvis tar seg av slikt også. Smarthus er dyrt, men du trenger ikke nytt huslån for å lage smartere strømstyring hjemme.

Les mer: Huset som er smartere enn deg

Mål forbruket

Første skritt til strømkontroll er å få oversikt over hvor mye du bruker.

De aller fleste av produktene for formålet har fokus på stikkontakten. Det finnes en rekke dingser stil å sette mellom strømkabel og stikkontakt.

De billigste pakkene i din nærmeste nettbutikk koster rundt 250 kroner for to brytere og en fjernkontroll.

Og det er flott, men du må ut med ganske mye for å kunne sjekke hvert apparat samtidig. Og selv om det er produkter som også har trådløs overføring av måledata til PC, er det vanskelig å kombinere alle målingene.

I skapet

Da er det lurere å gjøre målingen på sikringsskapet, der all strømmen kommer fra.

Du får kjøpt og montert trådløse målere som sender dataene trådløst til mottakstasjonen på stuebordet ditt. De koster mer, men gir glimrende oversikt over strømforbruket.

Imens kan vi alle se frem til en lettere hverdag i fremtiden. Nyeste generasjon strømmålere sender målerstanden din over strømnnettet og rett til serveren hos e-verket.

På sikt vil du kunne logge inn på din egen nettside hos dem og få komplett oversikt over strømforbruket i sanntid.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Gjør det selv

Når du vet hva som bruker hvor mye, er det på tide å spare der du kan.

Det viktigste du kan gjøre er å seksjonere boarealet, slik at de forskjellige delene av huset eller leiligheten kan styres uavhengig av hverandre.

Å dele opp boligen i temperatursoner ved hjelp av termostater kan redusere energibehovet til oppvarming med 10–15 %.

Hvis du i tillegg tar i bruk temperatursenkingsautomatikk og tidsstyring, kan du spare opptil 15–20 % av det som går til oppvarming. For en gjennomsnittlig familie kan det bety flere tusenlapper i året.

Bor du i en liten leilighet er det kanskje nok med koplingsur eller andre enkle løsninger du selv kan kople ovnene til. Skru automatisk av noen av ovnene om natten, og det merkes på regningen.

Det finnes analoge modeller som ikke trenger batteri, da er det ingen fare for at de resettes ved strømbrudd.

Når det er gjort er det bare å sette i gang og finne ut hvor du ellers kan gjøre de største besparelsene ut fra målingene du har gjort.Skaff en montør

Skal du ha et avansert system med styring av mer enn oppvarming må du henvende deg til fagfolk.

Det kan være dyrt å montere mer avanserte løsninger, jobben alene kan stå for mye av totalkostnadene. Innhent tilbud fra flere installasjonsfirmaer.

Har du ovner fra en leverandør og ikke planlegger endringer, kan systemer for ett merke være tilfredsstillende. Ellers kan det være lurt å gå for mer fleksible, leverandøruavhengige systemer.

Husk å fortelle leverandøren om areal, bygningens alder, antall rom, byggekonstruksjon, dagens oppvarmingskilde og strømbruk og eventuelt andre energikilder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.