ENERGI

Strømregningen etter sprengkulden: Mellom 2200 kr og 3000 kr i snitt

Deler av januar var iskald, noe som gir utslag på strømregningen. Den endte på mellom 2220 kr og 3000 kr i snitt i de ulike prisområdene, ifølge Fornybar Norge. 

Over hele landet var strømprisene faktisk lavere i januar enn i desember, tross lave temperaturer flere steder, men høyere forbruk trakk likevel opp totalregningen i store deler av landet.
Over hele landet var strømprisene faktisk lavere i januar enn i desember, tross lave temperaturer flere steder, men høyere forbruk trakk likevel opp totalregningen i store deler av landet. Foto: Eirik Helland Urke
19. feb. 2024 - 07:25

– I disse dager vil husholdninger i Sør-Norge med et gjennomsnittlig forbruk av strøm få strømregninger for januar som er opptil 9 prosent høyere enn den de fikk for desember. Økningen skyldes sprengkulden i første halvdel av januar, som gjorde at folk brukte mer strøm til oppvarming, sier nestleder Bård Standal i Fornybar Norge.

Fornybar Norges strømprisindeks viser at husholdningene hadde følgende strømregninger i snitt i de ulike prisområdene som strømmarkedet er delt inn i (endring fra desember i parentes):

  • Østlandet (NO1): 3027 kroner (+ 6 prosent)
  • Sørlandet og Sørvestlandet (NO2): 2997 kroner (+ 9 prosent)
  • Nordre del av Vestlandet og Midt-Norge (NO3): 2511 kroner (- 7 prosent)
  • Nord-Norge (NO4): 2173 kroner (- 9 prosent)
  • Midtre del av Vestlandet (NO5): 2824 kroner (+ 1 prosent)
Med Sørlige Nordsjø II vil Sørlandet få et betydelig kraftoverskudd, skriver Volt og BCG i en pressemelding.
Les også

Har analysert hvor billig strømmen blir med havvind til Sørlandet

Høyere enn januar i fjor

I alle delene av landet ble strømregningen i januar høyere enn samme måned i fjor, ifølge indeksen.

Prisindeksen beregner den faktiske strømregningen, inkludert strømstøtte, nettleie og avgifter. Den tar også høyde for forskjellig snittforbruk i de ulike delene av landet.

I januar kostet strømmen i de tre sørnorske prisområdene mellom 86–92 øre/kWh, mens i nordre del av Vestlandet og Midt-Norge (NO3) var spotprisen 64 øre/kWh og i Nord-Norge 45 øre/kWh, viser tall fra kraftbørsen Nord Pool.

Lavere priser, høyere forbruk

– Over hele landet var strømprisene faktisk lavere i januar enn i desember, hovedsakelig grunnet høyere vindkraftproduksjon. Det var Nord-Norge og Midt-Norge som fikk den største prisnedgangen, og i disse landsdelene førte de svakere strømprisene til lavere strømregninger, sier Standal.

På grunn av kulden økte forbruket, og dermed endte strømregningen i resten av landet i snitt høyere enn i desember.

Januar fikk en svært kald start, særlig i Sør-Norge. Det var mildere vær i andre halvdelen av januar, men likevel endte gjennomsnittstemperaturen for Norge for hele måneden på 2,2 grader under normalen, skriver Fornybar Norge.

 

Nikolai Astrup (H) sier det er lettvint av finansministeren når han uten en utredning vil gå inn for å kutte to av de fire strømkablene som går mellom Norge og Danmark.
Les også

Vedum vil kutte to av kraftkablene til Danmark: – Useriøst og lettvint

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.