KRAFT

Strømprisforskjeller nekter å avta

Statnett kutter nettleien.
Statnett kutter nettleien. Bilde: Trond Isaksen/Statnett

I Sør-Norge steg børsprisen fra 7 til 17 øre per kilowattime den siste uka, mens den falt forsiktig til 45 øre i Midt-Norge og 43 øre i Nord-Norge. Prisøkningen i Sør-Norge har sammenheng med lavere temperaturer.

En markedspris med et påslag på 1,9 øre ville i uke 24 ha gitt en pris til sluttbrukerne i Sør-Norge på 23,4 øre, som er en oppgang på 8,8 øre fra uka før.

Tilsvarende kontrakter i Midt- og Nord-Norge ville ha kostet henholdsvis 57,8 øre/kWh og 55,4 øre/kWh. Det er en nedgang på henholdsvis 4,4 øre og 5,5 øre.

7.000 høyere

Tenker man seg dagens prisforskjell på strøm gjennom et helt år, ville en vanlig husholdning i Midt-Norge med et forbruk på 20.000 kilowattimer ha fått en strømregning som var nesten 7000 kroner høyere enn en husholdning med samme forbruk i Sør-Norge.

Det er neppe mange andre varer som omsettes med tilsvarende prisforskjeller mellom landsdelene i Norge, og forskjellene har nå vedvart i månedsvis.

Gjennomsnittsprisen for ettårs fastpriskontrakt i Norge er nå 63,8 øre. Fem norske leverandører tilbyr treårs fastpriskontrakter til en gjennomsnittspris på 66,5 øre per kilowattime.

Snittpris 24,4 øre

De 15 billigste landsdekkende leverandørene tilbyr en gjennomsnittspris på 24,4 øre for strømmen levert i uke 27.

Hittil i år har norske kraftprodusenter produsert 64,9 terrawattimer (TWh). Det er 2,5 TWh mer enn i fjor på samme tidspunkt, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det er stor nettoeksport av strøm fra Norge hittil i år. Den norske nettoeksporten er på 2,2 TWh, som er betydelig mer enn i fjor til tross for begrenset eksportkapasitet ut av Sør-Norge de to siste månedene. Uten disse problemene kunne eksporten ha vært enda høyere.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.