KRAFT

Strømprisen styrer oppvarmingen

Strømmåler - gammel type til selvavlesing.
Strømmåler - gammel type til selvavlesing. Bilde: Tore Stensvold
Trond Gram
5. feb. 2008 - 10:23

Det amerikanske energidepartementet utstyrte 112 hjem i staten Washington med målere som mottok oppdatert informasjon om energiprisen hvert femte minutt.

Dette ble koblet med utstyr som regulerte boligens fyringssystem som var programmert med idealtemperatur som varierte i forhold til forandringer i energiprisen, skriver New Scientist.

Av og på

Systemet, som heter GridWise, kombinerte denne informasjonen med termostaten og slo av og på fyringen som et svar på prisene.

Dette hjalp husholdningene å spare så mye som ti prosent av elektrisitetskostnaden i løpet av ett år og reduserte spenningen i nettet med opp til 15 prosent.

Kaldtørket tøy

Ifølge Cnet prøvde forbrukerne også ut teknologi som slo av og på varmtvannstanken og tørketrommelen, ut ifra hvor høy strømprisen var.

Blant annet kan varmen i tørketrommelen slås av i noen minutter, mens den fortsatt tromler klærne. Disse minutt til minuttjusteringene kan gi betydelig reduksjon i belastningen i strømnettet.

Overlater styring

– Forsøket viser at forbrukerne er villige til å la strømleverandørene fjernstyre utstyr for å redusere belastningen i strømnettet og samtidig redusere forbruket, sier Rob Pratt, ansvarlig for prosjektet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.