KRAFT

Strømnettet utgått på dato

Ole K. Helgesen
1. juni 2007 - 10:00
Vis mer

Ifølge Hafslund er hoveddelen av kabelnettet i Oslo fra den store utbyggingsperioden på 1960- og 1970-tallet, men kablene i sentrum er sannsynligvis opp til 90 år gamle.

Det er det ingen som vet med sikkerhet.

Det er heller ingen som vet hvor lang levetid kablene har.

Ifølge Sintef er kabler planlagt å vare i 30 år. NVE anslår at levetiden på kabler er 80 år.



Tidlig ute

– Vi vet ikke når man la 11 kV-kablene i Oslo fordi det finnes ingen sikre kilder som kan dokumentere det, sier Even Ungersness, direktør for nettutvikling i Hafslund Nett. Han forteller at det ikke finnes erfaringer som kan si noe om levetiden på kablene fordi Oslo var svært tidlig ute på verdensbasis med å legge strømkabler.

Det er svært vanskelig å analysere tilstanden på kabelnettet.

– Det finnes noe spesialutstyr for å teste tilstanden, men det er et enormt stort nett. I praksis har vi egentlig ikke noe annet enn feilstatistikken å gå etter, sier Ungersness.



Skiftes etter feil

Administrerende direktør i Hafslund Nett, Lars Frode Askheim, sier det ikke er aktuelt å skifte ut kablene før det oppstår feil.

– Vi kan ikke grave opp alle gater i Oslo før det er hensiktsmessig. Vi skifter ut kablene etter hvert som det oppstår feil. Det er den eneste måten å gjøre det på, sier Askheim. Han understreker at det er umulig å unngå feil.

– Da ville det blitt svært dyrt.



Feilene vil øke

Askheim viser også til at Hafslund har høy leveringssikkerhet, og at det er fallende kurve på avbruddsstatistikken.

Men antall driftsforstyrrelser på over tre minutter som skyldtes feil på kabel har økt fra 140 til 190 fra 2004 til 2006. Likevel er verken Ungersness eller Askheim bekymret for utviklingen.

– Vi føler vi har kontroll. Men på ett tidspunkt vil investeringene gå opp, slår Ungersness fast.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.