FORUM

Strømnettet tåler ikke norsk vær»

ENERGI: Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) v/sivilingeniør Øystein Løset hevder i en artikkel i Teknisk Ukeblad 3808 at strømnettet ikke tåler «vanlig, hardt norsk vintervær». Uttalelsen ble også referert i NRK Kveldsnytt. Løset viser til at han har samlet på «nyhetsrapporter om små og store strømbrudd i Norge, med tilhørende lokale værdata» siden 2006. Jeg håper hans «feltundersøkelser» og «analyser» ikke er representative for grundigheten til RIF.

Les saken: Strømnettet tåler ikke norsk vær

Det er flere momenter som kunne diskuteres, jeg vil her bare sette fokus på to av eksemplene som er nevnt:

1.Steigen, Nordland, 25.01.2007, hvor det hevdes at Steigen hadde «17 mm nedbør» og vindkastene var oppe i «22–28 m/s». Det faktiske forholdet her er at det tidligere har vært observert islaster på rundt 30 kg/m på denne ledningen, og det var betydelig ising også denne gangen. De lokale vindkastene på tvers av en iskappe med antatt diameter på 20 cm eller mer (ikke observert), var minst i området 50–60 m/s. Den viktigste lærdommen av dette tilfellet er at det aldri skulle vært bygget en kraftledning i denne traseen.

2.Agderfylkene 26.02.2007. Det var ingen ledninger som falt ned i dette tilfellet på grunn av vindkast på 24 m/s, slik Løset overfladisk «konstaterer». Konserndirektør Erik Boysen i Agder Energi har gjentatte ganger fortalt omverdenen hvordan virkelighetens vintre ser ut i Agder-fylkene. For eksempel at det mange steder kreves langt større ryddebelter enn dagens krav for å gjøre en ledning sikker gjennom tettvokst skog. Norske kraftledninger er dimensjonert for vind, men ikke for snøtunge trær som velter over dem.

Jeg er ikke kjent med omstendighetene rundt utfallene i Østfold, Vestfold og Telemark i oktober i år, som Løset også viser til. Men utenom dette potensielle tilfellet kjenner jeg ikke til en eneste kraftledning i Norge som har havarert på grunn av vind alene siden nyttårsorkanen i januar 1992 da Kristiansund-området var strømløst i fem døgn.

Svein M. Fikke

Meteorologisk konsulent – kraftledninger

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.