KRAFT

Strømmen tilbake i Nordland

NYE UTKOBLINGER: Lofotkraft, Vesterålskraft og Tromskraft vil trolig bli beordret ut kl. 1100 med til sammen 30-50 MW.
NYE UTKOBLINGER: Lofotkraft, Vesterålskraft og Tromskraft vil trolig bli beordret ut kl. 1100 med til sammen 30-50 MW. Bilde: Leif Hamnes
Mona Sprenger
17. feb. 2011 - 10:32

I tidsrommet rundt kl 9 i dag fikk alle i Narvik, Harstad, Andøy og Lofoten og Vesterålen strømmen tilbake etter at deler av områdene var strømløse i morgentimene, melder Statnett.

Bakgrunn:

Følgende e-verk har vært berørt i tidsrommet 0800-0900:

  • Hålogaland Kraft: 20 MW
  • Narvik Energi: 10 MW
  • Andøy Energi: 4 MW
  • Trollfjord Kraft: 3.5 MW

Andre må koble ut

Lofotkraft, Vesterålskraft og Tromskraft vil trolig bli beordret ut kl. 1100 med til sammen 30-50 MW. Dette gjøres for å redusere belastningen i nettet for å unngå mer omfattende feil.

Statnett mener at situasjonen er fremdeles sårbar og det er fare for nye utkoblinger ut over dagen, spesielt i perioder med høyt forbruk. Det er kaldt (-14 grader), vind og vanskelige føreforhold i havariområdet (Ofoten-Kvandal).

Sårbar situasjon

Statnett jobber for å få den skadete linjen sør for Bjerkvik raskest mulig reparert, men det er fremdeles usikkert hvor lang tid dette kan ta. Det kan være snakk om dager.

Det var onsdag formiddag det oppsto brudd på en strømførende line på kraftledningen noen kilometer sør for Bjerkvik. Kulden i Nord-Norge fører til et svært høyt strømforbruk, og det er derfor lite ledig kapasitet i nettet og i kraftverkene i landsdelen. Statnett understreker derfor at man fortsatt er svært sårbar, og alle oppfordres til å spare strøm spesielt i timene mellom klokka sju og ti om morgenen og tre og seks om ettermiddagen.

Statoils gasskraftverk på Melkøya har i perioder supplert strømforsyningen i Finnmark og vil kunne kobles inn igjen ved behov.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.