KRAFT

Strømmen på til Nederland

Camilla Aadland
7. mai 2008 - 13:03

Markedsaktører forventer at strømkabelen mellom Norge og Nederland kan gi høyere strømpriser i Sør-Norge.

Men to dager etter at kabelen har kommet i gang for fullt, har ikke strømprisen begynt å stige.

– Den skal ha hatt effekt oppover. Slik sett kunne strømprisen vært lavere uten kabelen, sier krafthandler Roger Lie i Hafslund.

Stor kabel

Med fulle vannmagasiner i Sør-Norge og mindre overføringskapasitet ut av området enn vanlig, kan NorNed-kabelen eksportere ut noe av overskuddsstrømmen.

Siden oppstart tirsdag, har kabelen dermed gått for full effekt i retning Nederland.

Kommunikasjonsrådgiver Gunnar Romsaas i Statnett tror imidlertid ikke at kabelen vil ha noen effekt på strømprisen.

– Det er en stor kabel, med en effekt på 700 MW, men sammenlignet med total kapasitet i Norge er det likevel ikke snakk om all verden, sier han til Teknisk Ukeblad.

Jevner ut prisene

Kabelen har en effekt som over et år tilsvarer halvparten av forbruket til Oslo. Over tid forventes det at NorNed som hovedregel vil transportere strøm til Nederland på dagtid og motsatt vei om natten. Det forventes også variasjoner over året, med normalt mer import til Norge om vinteren og mer eksport om sommeren, melder Statnett.

– Det som er interessant for strømforbrukerne, er at kabelen vil være med på å jevne ut prisen i døgnet og fra sesong til sesong, sier Romsaas.

Feil

Kabelen skulle egentlig ha vært i drift for fire måneder siden, men det har tatt lang tid å rette opp feil som oppsto under testing på grunn av dårlig vær.

Oppstart av kabelen har derfor vært utsatt flere ganger, og den offisielle åpningen med kronprins Haakon ble avlyst. Nå jobber Statnett med å finne ny dato for den offisielle åpningen.

Les også: NorNed-kabelen strøk på eksamen igjen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.