PRODUKTNYHETER

Strømmåler sparer fôr

Finn Halvorsen
25. juni 2003 - 10:01

Feedflow sjøstrømmålere skal kunne redusere fôrutgiftene for fiskeoppdrettere med millionbeløp

- Grunnen er enkel og grei. Når sjøstrømmen er sterk, flyter en mengde fôrpartikler ut av merdene. Da bør man unngå utfôring. Det samme gjelder også ved strømstille; da er nemlig ikke fisken sulten, forklarer akvaingeniør, Runar Alvestad, som startet selskapet Alvestad Marin i fjor.

Det er bakgrunnen for utviklingen av sjøstrømmåleren Feedflow, som Alvestad hevder er den eneste på markedet som er spesialkonstruert for dette formålet.

- Strømmåleren er egentlig en moderne variant av den klassiske pendelstrømmåleren som blant annet ble brukt av Fridtjof Nansen, men nå kombinert med moderne elektronikk, sier Alvestad.

Inne i instrumentet er det montert en to-akset vinkelsensor som hele tiden måler det absolutte vinkelavvik fra loddlinjen uavhengig av strømmens retning. En innebygd kontrollenhet omformer hellingsvinkelen til et linearisert 4-20 mA strømsløyfesignal der 4 mA tilsvarer strømstille, mens 20 mA representerer maksimalt måleområde, for eksempel 50 cm/s (1 knop).

- Slike strømsløyfesignaler er enkle å programmere inn I enhver PLS-kontrollenhet. Feedflow er dermed spesielt egnet for drift av automatiserte fôringsanlegg og andre PLS-styrte enheter I oppdrettsnæringen, sier Alvestad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.