KRAFT

Strømkundene betaler for miljøbomber

Mona Sprenger
6. des. 2006 - 13:33

Statnett vil kjøpe inn tre mobile gasskraftverk til mulige strømkriser neste vinter.

Prisen vil ligge på to milliarder kroner, som Statnett vil hente inn ved å øke nettleien.

Staten må betale

– Myndighetene har over flere år har vist unnfallenhet når det gjelder tiltak for å bedre kraftbalansen. Ansvaret for situasjonen ligger på myndighetene, da er ikke riktig at strømkundene skal ta regningen, sier underdirektør i Forbrukerrådet Olav Nyhus, som viser til de store inntektene myndighetene har fra nettopp kraftbransjen.

– Frykter du at dette vil bli dyrt for strømkundene.

– Nei, jeg tror ikke det vil bli så dyrt. Det er prinsippet; hvem skal betale for flere års unnfallenhet, mener Nyhus.

200 kroner

Ansvarlig for samfunnskontakt i Statnett, Knut Lockert, forsikrer om at innkjøpene av de mobile gasskraftverkene ikke vil føre til en skyhøy nettleie.

– Vi snakker om pluss minus 200 kroner, sier han, og trekker frem at gasskraftverkene ikke skal gå kontinuerlig, men kun brukes i svært anstrengte kraftsituasjoner.

Avviser biodiesel

Statnett ønsker å ha det første mobile gasskraftverket, som kan produserer 150 MW, på plass på Tjeldbergodden innen 1. januar 2008. Det er ennå ikke bestemt hvor de to andre mobile gasskraftverkene skal plasseres.

– På Tjeldbergodden er alt klargjort for å kunne ta det i mot, sier Lockert, som understreker at Statnett er veldig klar over miljøaspektet.

Kortvarig miljøproblem

– Virkningsgraden for mobile gasskraftverk er lavere enn tradisjonelle, men det er kun snakk om bruk i svært anstrengte kraftsituasjoner. Det kan dreie seg om to til tre uker i året.

Statnett har vurdert andre løsninger for Midt-Norge, men biodiesel er ennå ikke et alternativ for Tjeldbergodden, mener Lockert.

– Leverandørene av biodieselanlegg må garantere at alt virker som det skal fra første dag. Det kan de ennå ikke.

Mangler tillatelse

Statnett har ennå ikke fått anleggs- eller utslippskonsesjon for anleggene fra Statens forurensingstilsyn (SFT) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Vi vil kjøre denne prosessen med den risiko at SFT kan si nei. I så fall må myndighetene ta ansvaret for at det kan bli mørkt.

Styret i Statnett vil ta endelig stilling til kjøpet av de mobile miljøbombene 14. desember.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.