NETTARKIV

Strømforsyner etter behov

Knut StrømKnut Strøm
22. mai 2002 - 14:00

Kolding: Et dilemma for alle med ansvar for store datasentraler, er hvor stor datakapasitet som trengs, og dermed også hva som må til av en sentral avbruddsfri strømforsyning. Denne bør dimensjoneres ut fra morgendagens behov og ikke fra dagens. Med det nye desentraliserte konseptet fra American Power Conversion (APC), settes problemstillingen i et helt nytt lys.

Den desentraliserte løsningen heter PowerStruXture og retter seg mot store datasentraler. - Med denne behøver vi ikke å overdimensjonere strømforsyningen til å møte morgendagens krav, men bygge ut etter behov, sier Simond Brady hos APC.

Penger ut av vinduet

Brady mener at mange datasentraler er overdimensjonert. En undersøkelse av datasentraler med en installert effekt på 10-200 kW viser at de i gjennomsnitt bare har en last på 25 prosent. - At dette koster både penger og plass, er det ingen tvil om, sier han.

Problemene med å forhåndsberegne dynamiske databelastninger mot en typisk kapitalbindingssyklus setter IT- og driftssjefer i en vanskelig posisjon. På den ene siden finnes risikoen for at man fra begynnelsen av bygger for mye infrastrukturkapasitet uten at etterspørselen holder følge, og dermed stiger utgiftene unødvendig høyt.

På den andre siden kan det dannes flaskehalser når man har behov for å øke kapasiteten. PowerStruXure gir IT- og driftssjefene også en mulighet til å oppdatere hele infrastrukturen. Det blir en slags Lego-system. - Dette er helt unikt innen strømforsyning, sier Brady.

For hver skaprekke til maskiner i en datasentral, settes det opp strømforsyning i eget kabinett komplett med UPS. Trengs det ekstra driftstid før reservekraft kan komme på nett, er det bare å sette opp ekstra skap med mer batterikapasitet.

Tatt godt i mot

APC har fremfor alt utviklet sin nye strømforsyning for gruppen av selskap som har behov for store datasentraler. At behovet finnes og at konseptet er tatt godt i mot, kommer frem i uttalelser fra blant annet Microsoft.net.

- Vår oppgave er å hjelpe kundene våre med å utvikle, teste og finjustere deres programvare i Microsoft.net-miljøet. - APCs PowerStruXure, som bokstavelig talt var installert og i drift etter bare noen timer i datasenteret vårt, sørger for en målbar infrastruktur som hjelper oss med å håndtere strømforsyningen, sier Navdip Bhachech. Han er representant for Microsoft.net fra Microsoft Technology Center i Silicon Valley

APC ble grunnlagt i 1981 av tre ingeniører og er etter hvert blitt en ledende leverandør i verden av totalløsninger for sikker strømforsyning. Produktområdet omfatter transientbeskyttelse, avbruddsfri strømforsyning (UPS) , strømforsyningssystemer for likestrøm, kabel- og kommunikasjonsløsninger, konsulenttjenester og service.

APC har sitt hovedkontor i West Kingston, Rhode Island, i USA og hadde i 2000 en omsetning på drøyt 15 milliarder kroner. Mye av forsknings- og utviklingsarbeidet gjøres ved APCs avdeling i Kolding i Danmark. Tidligere var det også produksjon her, men det ble for dyrt.Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.