ENERGI

Strømforbruket ned

Arkivfoto
Arkivfoto Bilde: ARKIV
8. nov. 2001 - 14:37

Bruttoforbruket av elkraft i september gikk ned med 5,6 prosent sammenlignet med september i fjor. Samtidig har kraftproduksjonen sunket med hele 31 prosent i samme periode.

Hittil i år er det også nettoimport av elkraft med 5 433 GWh. For samme periode i 2000 var det et eksportoverskudd på 15 203 GWh, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

En viktig årsak til denne overgangen er det lave tilsiget av vann til vannmagasinene i år, og den uvanlig store produksjonen i fjor.

- Det var en ekstrem periode i fjor, med helt uvanlige nedbørsmengde. Det er liten sannsynlighet for en gjentakelse av denne situasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Rooth i Statkraft.

I september var kraftimporten på nærmere 700 GWh i september. Magasinene er relativt godt fylt opp, med en fyllingsgrad på 87 prosent. Likevel velger kraftprodusentene å ha en relativt lav produksjon.

- Slik kraftprisene er nå er det riktigere å importere enn å produsere i Norge, sier Rooth

Forbruksveksten avtar

Økte priser på elektrisitet og høyere temperaturer enn normalt er to faktorer som ser ut til å ha virket inn på strømforbruket. Selv om elforbruket hittil i år har økt, er det likevel mye som tyder på at veksten i forbruket er avtagende.

Bruttoforbruket av elkraft i årets ni første måneder var 91 204 GWh, mot 90 369 GWh i samme periode i fjor. Dette er en økning på 0,9 prosent fra i fjor til i år, mens tilsvarende vekst for samme periode i fjor var 4,1 prosent.

Elforbruket de siste 12 månedene er 124 764 GWh, som er 0,3 prosent høyere enn for forrige 12-månedersperiode.

Nedgang også i industrien

I kraftinsentiv industri gikk forbruket av elkraft ned med 3,9 prosent i september sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Nedgangen i forbruket var størst i produksjonen av jern, stål og ferrolegeringer.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.