KRAFT

Strømforbruket i Norge faller

FALLER: Finanskrisen har ført til lavere aktivitet i kraftkrevende industri, som har kuttet elektristitets forbruket med over 15 prosent.
FALLER: Finanskrisen har ført til lavere aktivitet i kraftkrevende industri, som har kuttet elektristitets forbruket med over 15 prosent. Bilde: Scanpix
Mona Sprenger
11. mai 2009 - 13:13

Det norske forbruket av elektrisk kraft var 37,2 TWh i første kvartal 2009, viser tall fra NVE.

Det er en nedgang på 1,2 prosent fra første kvartal 2008. Elektrisitetsforbruket har falt de siste tre kvartalene sammenlignet med året før.

Lavere aktivitet

I kraftkrevende industri falt forbruket med mer enn 15 prosent fra første kvartal i fjor til første kvartal i år.

– Nedgangen må nok først og fremst sees i sammenheng med lavere økonomisk aktivitet som følge av fallet i verdensøkonomien, sier avdelingsdirektør i NVE Marit Lundteigen Fossdal i en pressemelding.

Hun legger til at kraftforbruket fortsatt er høyt sammenlignet med tidligere år.

Økning i alminnelig forsyning

Det norske kraftforbruket i første kvartal er det fjerde høyeste noensinne. I og med at elektrisitet i stor grad brukes til oppvarmingsformål i Norge, er vær og temperaturer en viktig kilde til endringer i kraftforbruket.

Første kvartal i år var noe varmere enn normalt, men atskillig kaldere enn første kvartal i fjor. Dette bidro til en økning i forbruket i alminnelig forsyning.

Tilnærmet like kraftpriser i Norge

Gjennomsnittsprisen på elektrisk kraft falt fra fjerde kvartal i 2008 til første kvartal i år. I Midt- og Nord-Norge, som utgjorde ett felles prisområde i første kvartal, var prisnedgangen sterkere enn i Sør-Norge.

Det bidro til at prisen i Sør-Norge var kun 0,5 øre/kWh lavere enn i resten av landet.

En annen faktor som har bidratt til reduksjon i norske kraftpriser er fallet i prisene på fossile brensel. I resten av Norden og på kontinentet skjer en stor del av kraftproduksjonen i termiske kraftverk.

Gjennom utvekslingen av kraft påvirkes norske priser av verdensprisene på kull, olje og naturgass.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.