KRAFT

– Strøm til oppvarming er perler for svin

KONSEKVENSER:  Lars Haltbrekken frykter at det kan bli vanskelig å elektrifisere sokklen, hvis varmemarkedet skal harmoniseres med elmarkedet.
KONSEKVENSER: Lars Haltbrekken frykter at det kan bli vanskelig å elektrifisere sokklen, hvis varmemarkedet skal harmoniseres med elmarkedet. Bilde: Mona Strande
Mona Sprenger
13. nov. 2009 - 14:30

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, reagerer kraftig på forslaget fra Statnettsjef Auke Lont om å harmonisere strøm- og varmemarkedet.

Utsiktene til et kraftoverskudd i Norden har fått Lont til å åpne for muligheten til å bruke strøm til oppvarming når det er fornuftig og eller bio.

Les saken: – Må bruke strøm til oppvarming

- Dum idé

Det faller ikke i god jord hos Naturvernforbundets leder

– Det er en utrolig dum idé. Vi mener at det er feil å bruke strøm til oppvarming. Det er sløsing med en høykvalitetskilde som bør brukes til å elektrifisere bilparken og sokkelen. Vi bør forbeholde strøm til noe som bare kan gå på strøm. Noe annet er perler for svin.

Kan eksportere mer

Statnett anser at Norge vil få et kraftoverskudd på 7 til 13 TWh i 2025, og at Sverige trolig vil få et større overskudd.

– Det er ikke noe problem å eksportere mer energi fram mot 2020. Og vi trenger mer strøm for å kunne elektrifisere bilparken og sokkelen.

Store konsekvenser

Haltbrekken frykter at hvis varme- og elmarkedet skal harmoniseres så kan det få store konsekvenser:

– Det vil være et problem hvis vi bruker strømmen til oppvarming den dagen vi trenger den til å elektrifisere sokkelen. Og det kan senke utbyggingen av et varmemarked, sier Haltbrekken, som også frykter at det kan gjøre pelletsmarkedet i Norge enda tøffere hvis forbruket av strøm til oppvarming skal økes.

Kårstø

– Men er det ikke bedre for miljøet å bruke ren vannkraft til oppvarming i en situasjon hvor vi har for mye strøm?

– Nei, da er det bedre å stenge ned gasskraftverket på Kårstø, sier Haltbrekken, som ønsker å doble el-avgiften for å forhindre at strømprisen skal bli for lav.

Mange fjernvarmeanlegg bruker olje og gass til oppvarming av vannet. Er dere ikke opptatt av det?

– Jo, vi er opptatt av at de skal bruke mer bio og vi er for varmepumper. Men vi mener det er et skritt tilbake å bruke strøm til oppvarming.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.