Strøm-Erichsen skal forklare Gripen-vrakingen i Sverige

Strøm-Erichsen skal forklare Gripen-vrakingen i Sverige
REISER TIL SVERIGE: Gripen-vrakingen har vakt storm i Sverige. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil onå reise til Sverige for å forklare seg om Norges valg. Bilde: Scanpix

Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors har ifølge svensk presse bedt om et møte på høyeste politiske nivå etter Norges valg av amerikanske F-35 Lightning II som Forsvarets nye kampfly.

Det får han – om ti dager i Stockholm.

Les også: "Norge moser Gripen"

Alle Gripen-avtalene ryker

– Vi har en rekke spørsmål knyttet til den norske vurderingen av Gripen, blant annet hvordan Norge kom fram til sine konklusjoner om Gripens egenskaper og hvordan Norge har gjort sine beregninger av totalkostnaden for Gripen, sier Tolgfors' pressesjef Mikael Östlund til Ny Teknik.

Tok selv initiativet

Seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke i Forsvarsdepartementet bekrefter opplysningene overfor TU.no.

– Ja, det stemmer. Jeg ønsker å presisere at det er Strøm- Erichsen selv som har tatt initiativ til møtet. Hun reiser over til Stockholm 15. desember for å møte den svenske forsvarsministeren, sier Brekke.

Debriefing

I går reiste en timannsdelagasjon fra Saab og Försvarets materielverk (FMV) til Oslo for å få en såkalt «debriefing» etter Gripen-vrakingen.

Der deltok en representant for det svenske forsvarsdepartementet, foruten blant andre forhandler Pål Bjørseth og kontreadmiral Arne Røksund.

Nye spørsmål

Partene har vært lukket om innholdet på møtet, men det beskrives som et teknisk møte med den norske ekspertgruppen som vurderte kampflykandidatene mot hverandre.

– Men så mye kan jeg si at vi ikke er enige om sluttvurderingen, og at møtet reiste en del spørsmål som vi nå skal grunne på, sier FMVs pressesjef Ulf Lindström till Ny Teknik.