KRAFT

Strid om «monstermaster» også i Tyskland

Moderne høyspentmaster ¿ som dette eksemplaret i Chuzhou i de midtre delene av Kina ¿ ruver sterkt i landskapet. Nå har Tyskland fått sin egen hissige diskusjon om de såkalte monstermastene, en debatt som er velkjent også i Norge
Moderne høyspentmaster ¿ som dette eksemplaret i Chuzhou i de midtre delene av Kina ¿ ruver sterkt i landskapet. Nå har Tyskland fått sin egen hissige diskusjon om de såkalte monstermastene, en debatt som er velkjent også i Norge Bilde: Scanpix/Reuters/China Daily
6. jan. 2011 - 15:47

For ledningene skal bæres av master som blir opptil 80 meter høye, heter det på nyhetsmagasinet Der Spiegels nettsider.

Planene møter sterk motstand i delstaten Niedersachsen, der det skal holdes valg på ny delstatsforsamling senere i år.

Trussel?

Kampanjen mot de såkalte monstermastene kan ifølge Der Spiegel bli en trussel mot statsminister Angela Merkels parti CDU foran dette valget. CDU er også hardt presset i delstaten Baden-Württemberg, som skal ha valg på ny landdag – delstatsforsamling – allerede i mars.

Motgangen i Baden-Württemberg skyldes først og fremst folkelig motstand mot et annet gigantprosjekt, «Stuttgart 21». Denne planen for utbygging av de lokale jernbanene som skal samles i en helt ny sentralstasjon, er mildt sagt svært omstridt.

Avgjørende

Bygging av de nye kraftledningene med de høye mastene regnes som en avgjørende forutsetning for at Merkel skal nå sitt mål om at 80 prosent av strømforsyningen i Tyskland innen 2050 skal komme fra fornybare kilder. I dag ligger tallet på 16 prosent.

Mastene skal bære ledninger som overfører vindkraft fra Nord-Tyskland til de sørlige landsdelene.

Disse ledningene vil etter planen bli del av et nytt, alleuropeisk kraftnett som takket være «smart teknologi» skal bli teknisk og kostnadsmessig svært effektivt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.