INDUSTRI

Strid om kutt i Norske Skog fortsetter

Norske Skogs fabrikk på Follum ved Hønefoss står i fare for å miste nøkkelpersonell. Da kan det bli stans for alltid, frykter sentralt ansatte. De tror det blir vanskelig å starte fabrikken igjen fordi kompetansen tapes.
Norske Skogs fabrikk på Follum ved Hønefoss står i fare for å miste nøkkelpersonell. Da kan det bli stans for alltid, frykter sentralt ansatte. De tror det blir vanskelig å starte fabrikken igjen fordi kompetansen tapes. Bilde: Norske Skog

Styret samlet seg om en anbefaling til bedriftsforsamlingen etter et langt møte tirsdag.

Kuttene rammer en av maskinene ved Follum og to fabrikker i Tsjekkia og Korea. Bedriftsforsamlingen skal ta den endelige beslutningen om sparetiltakene på et møte 12. mars.

Les også: Til Brasil for å rydde etter gigantsmell

– Nå setter vi alt inn på å vinne fram i bedriftsforsamlingen. Der sitter det andre personer fra skogeierforeningene enn i styret, sier konserntillitsvalgt Stein-Roar Eriksen til NTB.

Fornøyd

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen er fornøyd med at styret følger administrasjonens anbefalinger, men beklager at det blir oppsigelser.

– Ingen må tro at dette er noen hyggelig sak, sa konsernsjefen, mens han brøytet seg vei gjennom muren av journalister og fotografer.

Reduksjonen er på 450.000 tonn papir årlig og utgjør om lag 7 prosent av Norske Skogs kapasitet på verdensbasis. Spareplanen omfattet opprinnelig også en slanking av administrasjonen med 60-70 årsverk og salg av hovedkontoret i Bærum, men dette sto det ingenting om i pressemeldingen fra Norske Skog sent tirsdag kveld.

– For å bidra til en mer kostnadseffektiv drift i Norske Skog må vi stenge ulønnsom kapasitet, sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie.

Oppgitt

Stordalen er oppgitt over beslutningen om å legge ned en av papirmaskinene ved Follum fabrikker.

– Dette er en dårlig og helt feilaktig beslutning. Styret viderefører den linjen som førte til nedleggelse av Union i Skien. Den har vist seg i ettertid å være feil. Og nå fortsetter styret på samme måten. Dette går i helt feil retning, sier Stordalen til NTB.

Sammen med Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik eier han nesten 6 prosent av Norske Skog gjennom selskapet Unionen og er nest største aksjonær. Unionen har kjøpt seg opp i Norske Skog for 475 millioner kroner, men raset i aksjekursen de siste månedene har redusert papirverdien av aksjene med rundt 175 millioner kroner.

Før tirsdagens styremøte gikk det rykter om at representantene for skogeierforeningene hadde fattet ny interesse for de tre investorenes planer, men styrets vedtak viser at dette ikke stemte. Styrets vedtak ble fattet med seks mot tre stemmer.

Elleve timer

Styret i Norske Skog satt sammen i nesten elleve timer for å bli enige om konsernets fremtid.

– Dette er en stor, tung og vanskelig sak, med forskjellige oppfatninger om hva som er riktig. Nå er det om å gjøre å gi styret den tiden det trenger, sa kommunikasjonsdirektør Bratlie da han tidligere på kvelden meddelte pressen at de hadde tid til å ta seg en pizza.

Styret sier eksplisitt at fabrikken i Tsjekkia skal stenges permanent, mens det om fabrikken i Korea og den ene maskinen ved Follum brukes betegnelsen «stengning på ubestemt tid».

Unionen har lansert en alternativ plan som innebærer salg av anlegg i Asia for å få ned den store gjeldsbyrden til Norske Skog, men skjerming av virksomheten i Norge. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.