PRODUKSJON

Strid om enzym

28. mai 2001 - 11:14

Forskningsinstituttet har søkt om patent på et DNA-spaltende enzym fra rekeavfall, samt en anvendelse av dette. Biotec var oppdragsgiver for prosjektet og påberoper seg – under henvisning til kontrakten – eiendomsretten til forskningsresultatene.

Spørsmålet er om Fiskeriforskning kom frem til de attraktive resultatene innenfor eller utenfor forskningsoppdraget som Biotec bestilte og betalte?

Utnytte kommersielt

Bioteknologiselskapet utvinner spesialprodukter fra blant annet fiskeavfall, til bruk i næringsmiddel- og farmasøytisk industri. Selskapet ønsker å utnytte det omstridte enzym kommersielt, og ser Fiskeriforsknings patentsøknad som et hinder for dette.

– Vi mener Fiskeriforskning tolker kontrakten for snevert. Eiendomsretten må tilfalle oppdragsgiver selv om forskningresultatene skulle peke i en noe annen retning enn utgangspunktet tilsa. Uventede funn er ofte de mest verdifulle, sier forskningssjef Dag Rune Gjellesvik i Biotec.

Kjedelig sak

– Vi mener at innholdet i patentsøknaden ligger utenfor kontrakten med Biotec, sier administrerende direktør Ola R. Valvåg i Fiskeriforskning til tekblad.

Fiskeriforskning og Biotec samarbeider tett på mange områder. Begge parter synes denne saken er svært kjedelig, men ser behov for å trekke grensen for hva som ligger innenfor og utenfor et forskningsoppdrag.

– Dette er en prinsippsak som det er viktig å få belyst rettslig, sier Gjellesvik.

Rettssaken åpner i Oslo Byrett onsdag i neste uke.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.