BYGG

– Strengere regelverk nødvendig

ENERGISLUKERE: Store fasjonable kontorbygg med glassfasader kan bruke opptil tre ganger så mye energi som nødvendig. Men image betyr mye for selskapene.
ENERGISLUKERE: Store fasjonable kontorbygg med glassfasader kan bruke opptil tre ganger så mye energi som nødvendig. Men image betyr mye for selskapene. Bilde: Per Erlien Dalløkken
10. juni 2008 - 11:30

I en spørreundersøkelse TNS Gallup har gjort på oppdrag av Bellona og Siemens mener 68 prosent av de spurte at et strengere offentlig regelverk vil bidra til mer energieffektivisering av bygningsmassen.

Et stort flertall blant eiere og forvaltere av næringseiendom mener at økte avskrivningssatser er det viktigste virkemidlet i å bidra til mer energieffektivisering.

Husholdningene

Tirsdag sa stortingsflertallet nei til et forslag fra Kristelig Folkeparti der regjeringen ble bedt om å innføre lovforbud mot salg av husholdningsapparater som bruker strøm også når de er slått av.

Flertallet støttet intensjonene i forslaget og talte varmt for gode og effektive tiltak for å nå regjeringens mål om 30 TWh ny fornybar energiproduksjon og energieffektivisering innen 2016.

Høyre og Venstre ba også regjeringen komme med forslag om utfasing av ineffektive lyskilder, enten i form av lovforbud mot glødepærer eller innføring av strenge generelle energikrav for lyskilder.

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) sa at det arbeides med en plan for å få til slik utfasing.

– Bare store ord

Lise Henriette Hjemdal (KrF) kritiserte regjeringen for store ord og lite handling og fikk støtte fra Høyre og Venstre.

Haga gjorde det klart at energisparing står høyt på dagsorden.

Hun sa at det er nødvendig å arbeide på flere områder; med å utvikle nye produkter, utvikling av gode tilskuddsordninger og et effektivt lov- og regelverk. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.