KRAFT

Strengere krav til energieffektivitet

Jannicke Nilsen
28. aug. 2007 - 07:01

En del varegrupper har i dag ingen merkeordning som stiller krav til kvalitet. Det blir det en slutt på.

EU jobber nå med detaljene i et merke som vil favne bredere enn noen andre merkeordninger – for produkter som bruker energi.

Ecodesign-direktivet er et rammedirektiv som stiller krav til blant annet produkters energieffektivitet og opplysninger om produkters miljøegenskaper.

Stengt ute

Hvilke produkter som blir omfattet av direktivet, hvilke konkrete krav som til syvende og sist vil bli stilt, og ikke minst – hva konsekvensen av ikke å være inkludert i merkeordningen, er langt ifra klart.

Men det ligger i kortene at alle som ikke har dette merket vil bli utestengt fra det europeiske markedet.

– Tanken bak Ecodesign-direktivet er at kun de produktene som er energieffektive skal merkes og sirkulere i markedet, sier avdelingsdirektør Johan Vetlesen i Olje- og energidepartementet.

Inn i EØS-avtalen

Det EU vedtar vil til syvende og sist også gjelde for Norge. Arbeidet med å implementere Ecodesign-direktivet i EØS-avtalen er allerede i gang.

I dag finnes det merking av enkelte varegrupper, som for eksempel hvitevarer. Men mange varegrupper, som mikrobølgeovner og hårfønere, har ikke merkeordninger.

Må følge med

Det er for eksempel ingen kvalitetssjekk av importerte sparepærer fra lavkostland. TU.no har tidligere skrevet om billige sparepærer, såkalte "bambuspærer" fra Asia, som ofte har dårlig kvalitet og inneholder mer kvikksølv enn tillatt.

Effekten av Ecodesign-direktivet kan være at disse blir forbudt å importere til Norge.

– Dette vil få konsekvenser for blant annet produsenter i Norge. Arbeidet som nå gjøres gjennom EØS-avtalen bør produsenter, leverandører og importører av produkter følge nøye med på, sier Vetlesen.

19 studier

EU-kommisjonen har satt i gang totalt 19 studier, blant annet en studie som omfatter ulike typer belysning. En type belysning kommisjonen går inn på er husholdningsbelysning – hvordan vanlige folks belysningsbruk kan falle inn under Ecodesign-direktivet.

Når studiene er ferdige blir aktuelle retningslinjer, forbud og påbud sendt ut på høring, blant annet til berørte bedrifter, gjennom såkalte gjennomføringsdirektiver.

Energiminister Odd Roger Enoksen skrinla nylig et ensidig forbud mot den tradisjonelle lyspæren, men dersom EU vedtar et slikt forbud i framtiden, vil også Norge måtte innføre et tilsvarende forbud. Dette vil i så fall ligge langt fram i tid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.