Streiker for industrikraft

IKKE FØRSTE GANG: LO-leder Roar Flåthen var tilstede da medlemmer fra LO-forbundet Industri Energi demonstrerte for industrikraft utenfor Stortinget i juni i fjor.
IKKE FØRSTE GANG: LO-leder Roar Flåthen var tilstede da medlemmer fra LO-forbundet Industri Energi demonstrerte for industrikraft utenfor Stortinget i juni i fjor. (Bilde: Poppe, Cornelius)
  • Industri

LO-forbundet Industri Energi står bak den politiske streiken, som vil være mellom kl. 11 og 13 onsdag 3. juni.

– Industriansatte er lei brutte valgløfter til norsk industri, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi i en pressemelding.

Vil ha lenger utleie

Den 3. juni er dagen før Energi- og miljøkomiteen på Stortinget avleverer sin innstilling om regjeringens forslag til 15 års utleie av kraft.

– Dette er alt for kort tid. Industrien trenger langsiktighet for sine investeringer. I forslaget er heller ingen vern mot at norsk vannkraft blir utleid til europeiske kraftgiganter, sier Sande.

Streiken vil direkte omfatte i underkant av 10 000 av forbundets medlemmer i de kraftintensive bransjene.

Tre krav

De streikende har tre krav til regjeringen:

  1. Stortinget må endre regjeringens forslag om utleie slik at industrien får anledning til å leie kraftverk i inntil 30 år.
  2. Regjeringen må stille opp med garanti- og finansieringsordninger for kjøp av kraft slik at det kan etableres fullverdige industrikraftskonsortium etter fransk modell.
  3. Regjeringen må sørge for at Statskraft innfrir regjeringens krav til selskapet i eierskapsmeldingen om å møte industriens behov for stabil- og langsiktig kraftforsyning.
– Verre med rødgrønn regjering

– Den kraftintensive eksportindustrien opplever at de har verre kraftvilkår i dag, enn da den rødgrønne regjeringen overtok for snart fire år siden, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.

Industri Energi organiserer 55 000 medlemmer innen produksjon av aluminium og andre metallproduserende industrier, solenergi, petrokjemisk og farmasøytisk industri, samt møbel og kjøkken.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå