DATATELE

Strammer opp nettbutikkene

Norske nettbutikker som selger forbrukerelektronikk følger ikke reglene for opplysninger rundt kredittkjøp, viser en gjennomgang Forbrukerombudet har utført.
Norske nettbutikker som selger forbrukerelektronikk følger ikke reglene for opplysninger rundt kredittkjøp, viser en gjennomgang Forbrukerombudet har utført. Bilde: colourbox.com

Kredittkjøpsloven og Markedsføringsloven fastslår at nettbutikker skal opplyse om effektiv rente, kontantpris og kredittkjøpspris.

Godt gjemt

Informasjonen skal finnes på samme side.

Slik er det slett ikke i norske nettbutikker som selger forbrukerelektronikk, viser en gjennomgang Forbrukerombudet har gjennomført.

Forbrukerombudet har nemlig undersøkt om norske nettbutikker opplyser om hva det koster å handle på kreditt hos dem.

- Det viser seg at det i mange nettbutikker er vanskelig å finne informasjon om hva kreditten koster. Kundene må ofte klikke seg videre for å finne totalprisen. Dette er ikke godt nok, sier Jan Berg, førstekonsulent i Forbrukerombudet.

Går foran

Saken er viktig i lys av at nordmenn låner stadig mer penger. Den samlede gjelden i befolkningen har vært økende i flere år, og særlig unge handler mer på kreditt enn tidligere.

- Nettbutikkene Deal, L´Easy og Thorn har nå akseptert å følge våre krav til kredittopplysninger. Vi har nå sendt et brev til samtlige nettbutikker som selger forbrukerelektronikk i Norge. I brevet ber vi dem skjerpe praksisen, sier Berg.

Nettbutikkene har fått frist til 1. juni med å utbedre informasjonen. Gjør de ikke det, vanker det straff.

Forbrukerombudet skriver nemlig i brevet at "dersom enkeltaktører fortsetter å bryte Kredittkjøpsloven vil det være aktuelt å bruke sanksjoner".

Forbudsvedtak med påfølgende tvangsmulkt på inntil 700.000 kroner hvis aktørene ikke skjerper seg, er Forbrukerombudets sanksjonsmuligheter.

Kravene

Slik beskriver Forbrukerombudet kravene:

  • Effektiv rente skal opplyses for kredittbeløp på kr. 1.000,- , kr. 10.000,- og kr. 20.000,-, såfremt den markedsførte kreditten er en kontokredittavtale, jf. Kredittkjøpslovens forskrifter § 8, jf. Kredittkjøpsloven § 5.
  • Ved kontokredittavtaler aksepterer Forbrukerombudet som en minimumsløsning at det på samme side som varene og kreditten tilbys, opplyses hvor de effektive rentene fremkommer og at disse er lette å finne.
  • Kontantprisen skal opplyses der det er markedsført kredittvilkår sammen med varen, jf. Kredittkjøpsloven § 6.
  • Kredittkjøpsprisen skal også opplyses der det er markedsført kredittvilkår sammen med varen, jf. Kredittkjøpsloven § 6.

Forbrukerombudet krever altså ikke at butikkene oppgir den eksakte kredittkostnaden for varene kundene kjøper. Forbrukerombudet synes ikke det gjør noe.

- Det skyldes at det er disse kravene Kredittkjøpsloven setter, sier Berg.

Ole Vinje, konsernsjef i TCG ASA, som eier nettbutikkgiganten MPX.no, lover å følge Forbrukerombudets krav.

- Ja, vi har allerede gjort flere endringer i våre systemer for å etterkomme disse kravene. Det tar litt tid å legge om slikt, og et par justeringer gjenstår. Men vi har god dialog med Forbrukerombudet, og tilpasser oss gjeldende krav og regelverk, sier Vinje.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.