KRAFT

Stram kraftsituasjon i Midt-Norge

ENERGIOPSJONER:Ordningen med energiopsjoner i forbruk innebærer at Statnett inngår avtaler med store energiforbrukere om muligheten til å redusere deres forbruk ved behov.
ENERGIOPSJONER:Ordningen med energiopsjoner i forbruk innebærer at Statnett inngår avtaler med store energiforbrukere om muligheten til å redusere deres forbruk ved behov. Bilde: Hydro/Simon McComb
Mona Sprenger
26. jan. 2010 - 08:29

Statnett ber nå større industribedrifter om tilbud på energiopsjoner for vinteren/våren. Frist for å gi bud er 9. februar, skriver Statnett på sine hjemmesider.

Mindre vann

Hensikten er å ha en mulighet til å skaffe energi dersom det skulle bli lite vann i kraftverkenes magasiner utover vinteren. Kaldt og tørt vær over lang tid har gjort at det nå er noe mindre vann i magasinene enn normalt i Midt-Norge.

Tilsiget i Midt-Norge har vært bare halvparten av normalen, og forbruket de siste tre månedene har vært 10-15 prosent høyere enn normalt. På grunn av problemer med den svenske kjernekraften ble det eksportert kraft til Sverige fram mot årsskiftet, slik at kraftverkene har produsert mer enn vanlig.

FORTSETTER: ¿ NORD-LINK og NorGer går siden om side, hånd i hånd, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen til Teknisk Ukeblad.
Stramt STRAMT: Situasjonen er ikke som normalt i Midt-Norge, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen. Trond Isaksen/Statnett

Stramt

Vurderingen ved utgangen av uke 3 er at kraftsituasjonen i Midt-Norge har gått fra normal til stram.

- Situasjonen er ikke som normal, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen til Teknisk Ukeblad.

Statnetts beregninger viser at det kan bli behov for å innløse energiopsjoner dersom det skulle fortsette å være tørt og kaldt i en lang periode eller det skulle oppstå alvorlige og langvarige feil på viktige anlegg i kraftforsyningen.

Inngår avtaler

Ordningen med energiopsjoner i forbruk innebærer at Statnett inngår avtaler med store energiforbrukere om muligheten til å redusere deres forbruk ved behov.

- Dette er et helt spesielt virkemiddel for å håndtere kraftsituasjoner som kan bli svært anstrengt. Statnett foretar årlige innkjøp, sier Akselsen.

Se Statnetts vurdering av kraftsituasjonen her .

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.