KRAFT

Strålingen har nådd Norge

SJEKKES: I Japan måler man hvor mye stråling folk er utsatt for. I Norge har Statens Strålevern intensivert målingene etter de radioaktive utslippene i Japan. Nå måler de en minimal økning i radioaktiviteten i luft.
SJEKKES: I Japan måler man hvor mye stråling folk er utsatt for. I Norge har Statens Strålevern intensivert målingene etter de radioaktive utslippene i Japan. Nå måler de en minimal økning i radioaktiviteten i luft. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
24. mars 2011 - 12:41

Både norske og svenske myndigheter melder nå om økt radioaktivitet i luft etter utslippene fra kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan.

Svært lave nivåer av radioaktivt jod er målt ved Statens Stråleverns hovedkontor på Østerås og ved beredskapsenheten i Svanvik.

I Sverige melder myndighetene om målinger på 0,3 millibecquerel per kubikkmeter luft, eller 50.000 til 100.000 ganger lavere stråling enn det man målte etter Tsjernobyl-ulykken.

Ingen fare for mennesker

Det er selvsagt ingen fare for mennesker eller miljø ved denne minimale strålingen.

– Det er en helt ubetydelig stråledose, mye lavere enn den naturlige bakgrunnsstrålingen som vi utsettes for fra for eksempel berggrunnen og kosmisk stråling, sier Anki Hägg ved Strålsäkerhetsmyndigheten til Sveriges Radio.

Målingene i Norge er ifølge Statens Strålevern intensivert etter ulykken i Japan, og norske målestasjoner er i stand til å måle svært lave mengder radioaktivitet.

– Vi har hele tiden forventet at det vil være mulig å måle radioaktivitet fra utslippene i Japan i luften i Norge, sier avdelingsdirektør Per Strand i Statens Strålever til egne nettsider.

Animasjonsfilm av spredningen

Statens Strålevern jobber nå med prognoser sammen med met.no for hvordan de radioaktive utslippene spres gitt et kontinuerling japansk utslipp over 10 dager.

De har laget en animasjonsfilm hvor fargene grønt, gult og rødt (høyest) viser innholdet av radioaktivitet i luften. Blå farge viser nedfall på bakken, jo mørkere jo høyere verdi.

Se hvordan utslippet fra Japan sprer seg på denne animasjonsfilmen

Automatiske målere

Strålevernet har også et automatisk målenettverk, men forventer ikke at disse målerne oppdager økte strålenivåer.

Det såkalte Radnett er et landsdekkende nettverk på 33 stasjoner som overvåker radioaktiviteten for å kunne oppdage eventuell radioaktiv forurensning tidlig. Måleverdiene varierer vanligvis mellom 0,05 til 0,20 mikrosievert per time (µSv/h). Dette tilsvarer en årlig dose på 0,4 til 1,8 millisievert. En vanlig nordmann utsettes for rundt 4,5 millisievert stråling årlig, omtrent halvparten av dette skyldes radon.

Følger du linken ovenfor, kan du se hvor mye radioaktivitet det er i luften nær deg enten du er i Førde, Stavanger, Bodø eller et annet sted. Strålingen oppgis i mikrosievert per time.

Les også:

– Ikke dropp atomkraften

Kraftig stråling ved japansk reaktor

– Norge øker strålingsfrykten

– Fukushima ingen atomkatastrofe

Kjernekraftindustrien får munnkurv

Liten fare for radioaktivt nedfall i Japans naboland

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.