DATATELE

Straff for falsk nett-ID

FALSK NETT-ID: Datatilsynet oppfordrer barn og unge til å bruke falsk nett-id. De mener et forslag fra Datakrimutvalget vil gjøre dette vanskelig.
FALSK NETT-ID: Datatilsynet oppfordrer barn og unge til å bruke falsk nett-id. De mener et forslag fra Datakrimutvalget vil gjøre dette vanskelig. Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
13. juni 2007 - 08:44

Datakrimutvalget vil straffe tyveri av andres identitet eller bruk av identitet som ikke tilhører noen med inntil tre års fengsel eller bøter.

Svært grove tilfeller vil utvalget straffe med seks års fengsel.

Nickname

Dette er stikk i strid med anbefalingene fra Datatilsynet.

- Jeg tror ikke hensikten til Datakrimutvalget er å straffe ungdommer som bruker "nickname". Men dette blir for uklart. Vi oppfordrer jo unge til å beskytte seg mot uønsket oppmerksomhet på nettet ved å bruke fiktive identiteter, sier seniorrådgiver Guro Slettemark i tilsynet.

Øke tillit

Risikoen for bøter og fengselsstraff ved bruk av falsk identitet vil øke tilliten til nettbasert samhandling og styrke personvernet, mener datakrimutvalget.

De slår fast at dette ikke er ment å ramme barn og unge som registrerer seg med fiktiv identitet på tjenester som er rettet mot denne gruppen. Dette kommer ikke klart nok fram i lovteksten, mener imidlertid Datatilsynet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.