KLIMA

- Straff CO2-utslipp hardere

Joachim Seehusen
12. des. 2007 - 11:57

Det var som oppvarmer til en direktesendt samtale mellom fredsprisvinnerne Al Gore og Rajandra Pachauri at Bert Metz, en av ekspertene i FNs klimapanel, kom med sine uttalelser.

Han leverte de samme tankene som Kristin Halvorsen kom med forleden, nemlig at vi må bort fra fossile brensler.

– Vi har kunnskapen til å skape ny teknologi, men vi mangler incentiver. Sett en pris på CO 2. Da vil det fort komme inn i regnskapene og da kommer også løsningene, sa Metz.

Mener Norge ikke fortjener klimaros

Dårlig tid

– Ja, vi kan løse klimaproblemene, men vi har veldig liten tid, sa Metz. Han hevdet at i 2050 må CO 2-utslippene må reduseres til halvparten av dagens utslipp.

- Ingen regjering bruker mer enn halvparten så mye på energiforskning i dag som på 1980-tallet, sier den nederlandske klimaeksperten.

Han advarte mot å tro at reduksjonene kan fordeles likt.

– Vi kan ikke snakke om gjennomsnitt, vi snakker om mennesker og om land. Vi snakker om rike og fattige. Jeg er nederlender. Vi kan bygge to meter høye diker. Det kan de ikke i Bangladesh, sa han.

Ingen tilpasning

- Allerede om 13 år - altså i 2020 - må industrilandenes utslipp ligge 25 prosent under 1990-nivå. En slik reduksjon er ikke så dramatisk som det kan synes som. I perioden mellom 1970 og 2004 økte verdens utslipp av CO 2 med 70 prosent, la han til.

Metz viste til at enkelte mener både kloden og menneskene vil tilpasse et nytt klima,. Dette avviste han fullstendig.

– Glem det! Hvis vi ikke gjør noe vil vi raskt slippe opp for muligheter. Vi kan ikke tillate oss å tro at livet vil tilpasse seg. Vi trenger et sted mellom 50 og 100 år for å oppnå full kontroll, mener nederlenderen.

Gore snur i CO2-spørsmål

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.