NATURVITENSKAP

Støvkorn lager hull

Solcellevingene som driver teleskopet har centimeterstore hull på grunn av kollisjoner mer skrot. Ennå har ingen store objekter truffet teleskopet, men det sies å være et spørsmål om tid. Mye av skrotet stammer fra menneskelig aktivitet i rommet.
Solcellevingene som driver teleskopet har centimeterstore hull på grunn av kollisjoner mer skrot. Ennå har ingen store objekter truffet teleskopet, men det sies å være et spørsmål om tid. Mye av skrotet stammer fra menneskelig aktivitet i rommet.Bilde: NASA

Ny forskning skal finne ut hvor stor kollisjonsfaren i rommet er.

Ifølge seniorforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter er poenget å finne ut hvordan faren kan forebygges.

Og faren er reell: Det antas at et sted mellom 70 000 og 150 000 objekter på en til ti centimeter i diameter snurrer rundt i vårt nære verdensrom.

En del av dem er romskrot, resten er partikler, støvkorn og småstein fra rommet selv. Om du kolliderer med smågrus i 28 000 km/h smeller det ganske bra.

200 kilos klinkekule

En stein på størrelse med en klinkekule vil da ha en anslagskraft lik et 200 kilo tungt legeme som faller fra tiende etasje og ned på fortauet.



Malingflaket på 0,2 millimeter traff frontruten på romfergen Challenger og laget et krater på fire millimeter i dybde og diameter.

Radarene og de optiske teleskopene som overvåker det nære rommet ser til enhver tid 10 000 større objekter. Men også de små kan altså være farlige. Ett av dem har slått hull i det ene ”solseilet” på Hubbleteleskopet, som for øvrig er fullt av bulker forårsaket av romskrot.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.