ARBEIDSLIV

Støv med mikrober

2. aug. 2001 - 16:27

Stormer og oppadstigende luft kan løfte fine partikler fra topplagene i Sahara-ørkenen opp til 3.000 til 4.500 meters høyde. Der fører vestlige vinder dem til Det karibiske hav og deler av kyststrøkene i så vel Nord- som Syd-Amerika.

Fenomenet er syklisk – fra februar til april transporteres anslagsvis 250.000 tonn støv per hendelse, eller omkring 12 millioner tonn per år, til den nordøstlige delen av Amazonas. Fra juni til oktober skifter vindretningen en smule og fører støv til Nord- og Sentral-Amerika pluss Det karibiske hav.

En del av mikroorganismene støvet fører med seg, dør på overfarten av ultrafiolett stråling fra Solen. «Men mikrober i sprekker og fordypninger på støvpartiklene kan være skjermet», forklarer Dale Griffin ved US Geological Survey og hovedfatter av artikkelen African Desert Dust in the Caribbean Atmosphere: Microbiology and Public Health, som er publisert i 14. juni utgaven av forskningstidsskriftet Aerobiologia. «Vi tror også at de øvre lagene av støvskyen reflekterer skadelige ultrafiolette stråler slik at lavere lag blir skjermet. I tillegg vil moderate temperaturer og høy fuktighet øke overlevelsesmuligheten når skyene beveger seg forholdsvis lavt over åpent vann».

Sahara-hendelsene øker i frekvens samt intensitet, og forskningen knytter nå i stigende grad luftbårne sykdommer og endog ødeleggelsen av korallrev i Det karibiske hav til fenomenet. Men ikke alle følgene er negative: Hendelsene later også til å føre med seg næringsstoffer til regnskogene i Amazonas.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.