KRIGEN I UKRAINA

Støtter Ukraina med en milliard kroner fra Nansen-programmet

Regjeringen lover fortsatt støtte for å opprettholde sivil infrastruktur, og starte gjenoppbygging i Ukraina fremover.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte presidenten i Verdensbanken Ajay Banga i dag og lover ny støtte til Ukraina fra den norske staten.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte presidenten i Verdensbanken Ajay Banga i dag og lover ny støtte til Ukraina fra den norske staten. Foto: Stian Lysberg Solum
Magnus RossMagnus RossJournalist
14. sep. 2023 - 11:29

Med støtten bidrar Norge til å sikre ukrainske hjem tilgang til strøm, at det er lærere i ukrainske klasserom, og at ukrainske menn, kvinner og barn kan få den helsehjelpen de trenger, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Norges støtte til Ukraina er langsiktig, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Opprettet nytt støtteprogram

4. mars i år vedtok et bredt flertall på Stortinget Nansen-programmet med en støttepakke som har et omfang på 75 milliarder kroner over fem år, frem til 2027. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Statsminister Støre møtte i dag presidenten for Verdensbanken, Ajay Banga. På agendaen sto støtte til Ukraina samt klimafinansiering og behovet for en opptrapping av investeringer i fornybar energi.

Pengene Norge legger på bordet investeres gjennom en ny finansieringsmekanisme i Verdensbanken og utfyller Norges bidrag på to milliarder kroner til drift av den ukrainske staten som ble annonsert i mars. For hver dollar i bidrag fra giverlandene vil Verdensbanken selv mobilisere inntil tre dollar.

Statsminister Jonas Gahr Støre møtte representanter fra Verdensbanken, som gjennom en ny finansieringsmekanisme utfyller Norges bidrag med inntil tre -gangen. <i>Foto:  Stian Lysberg Solum</i>
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte representanter fra Verdensbanken, som gjennom en ny finansieringsmekanisme utfyller Norges bidrag med inntil tre -gangen. Foto:  Stian Lysberg Solum

Demper sosiale og økonomiske krisen

– Ukrainas behov for økonomisk støtte er stort og voksende. Vår støtte vil bidra til å dempe den økonomiske og sosiale krisen ukrainerne lever i, sier Støre som påpeker at Verdensbanken har mobilisert stort og raskt for å støtte Ukraina, med dokumentert leveringsevne.

Norge har tidligere gitt 300 millioner kroner i budsjettstøtte til Ukraina via Verdensbanken, i tillegg til en milliard kroner til reparasjoner av ødelagt infrastruktur som strømnett, vei og jernbane.

I 2022 bidro Norge med om lag 10,7 milliarder kroner i sivil og militær støtte til Ukraina, mens for dette året er det satt av rundt 18,5 milliarder. 

President Joe Biden og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Det hvite hus mandag.
Les også

Venter at over 20 Nato-land når toprosentmål

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.