KRAFT

Støtter tidevann og jordvarme

TIDEVANNSENERGI: Hydra Tidal får 23 millioner kroner fra Enova til en prototype på et tidevannskraftverk. Også prosjekte rinnen jordvarme, fjernvarme og energieffektivisering får penger når Enova nå tildeler 200 millioner kroner i en bred satsing som totalt gir samfunnet ca. 270 GWh mer å rutte med.
TIDEVANNSENERGI: Hydra Tidal får 23 millioner kroner fra Enova til en prototype på et tidevannskraftverk. Også prosjekte rinnen jordvarme, fjernvarme og energieffektivisering får penger når Enova nå tildeler 200 millioner kroner i en bred satsing som totalt gir samfunnet ca. 270 GWh mer å rutte med. Bilde: Hydra Tidal
Kjetil Malkenes Hovland
6. okt. 2009 - 14:56

Enova tildelte i dag over 50 millioner kroner til uprøvde teknologier som dypgeotermisk varme og tidevannskraft.

Hydra Tidal får 23 millioner kroner til en prototype for havstrøms- og tidevannskraft, mens Rock Energy får 28,3 millioner til et dypgeotermisk varmeanlegg.

Tildelte 200 millioner

Til sammen tildelte Enova 200 millioner kroner til ti ulike prosjekter i dag, blant annet til Orkla som vil kutte energiforbruket i produksjonen av bakervarer: Les mer om tildelingen

BRØD PÅ BORDET: Statssekretær Sigrid Hjørnegård og Enova-sjef Nils Kristian Nakstad. Hvert brød i kurven krever 1,1 kilowattime å produsere, men med 9,5 millioner fra Enova vil Orkla redusere dette med 20 prosent, forteller Nakstad, som i dag tildelte 200 millioner til nye teknologier og energieffektivisering.

Mange ulike prosjekter

Det er spennende at Enovas tildeling favner så vidt, mener statssekretær Sigrid Hjørnegård i Olje- og energidepartementet.

– Dette viser bredden i regjeringens fornybarsatsing. Det satses på ulike teknologier, og over hele landet, sier hun. – Denne tildelingen er spennende fordi vi går ett skritt videre. Vi driver forskning og utvikling av nye teknologier. Vind og vann er kjent, men mulighetene er store. Disse prosjektene vil gi oss kunnskap om andre typer teknologi.

– Hydro Tidal får 23 millioner kroner for å utvikle en prototype på en mølle som utnytter energien i havstrømmer. Det er spennende, sier Enova-sjef Nils Kristian Nakstad. – Rock Energy får 28 millioner til et anlegg for varmegjenvinning fra tørr fjellgrunn. Boresystemet er det unike her. Begge disse prosjektene har et visst potensiale i Norge, og teknologien er interessant også utenfor Norge.

Gir til fjernvarme

Enova har også funnet penger til å legge aluminiumsskinner på Holmenkollbanen, energieffektivisering hos Norsk Hydro på Herøya og hos Forsvarsbygg og fjernvarme i Tønsberg og Kongsvinger.

– Av Norges 20 største byer er det bare Larvik igjen som ikke har fjernvarme, sier Nakstad.

– Ligger godt an

Enova har fått som oppgave å utløse 18 TWh fornybar energi og energisparing i løpet av 2011, og ligger godt an, forteller Enova-sjefen.

– Vi passerer nå 13 TWh i løpet av Enovas historie, sier Nakstad. – Vi har hatt et spesielt år med vel 2 milliarder kroner til forvaltning, forsterket med 1,19 milliarder gjennom regjeringens tiltakspakke. Til neste år er vi tilbake til normalen, med i underkant av 2 milliarder kroner.

I løpet av høsten kommer Enova også med en ny tildeling til vindkraften.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.