OLJE OG GASS

Støtter SFTs olje-nei

KONSEKVENSER:  Lars Haltbrekken frykter at det kan bli vanskelig å elektrifisere sokklen, hvis varmemarkedet skal harmoniseres med elmarkedet.
KONSEKVENSER: Lars Haltbrekken frykter at det kan bli vanskelig å elektrifisere sokklen, hvis varmemarkedet skal harmoniseres med elmarkedet. Bilde: Mona Strande
Ole K. Helgesen
7. jan. 2010 - 13:53

I et brev til Miljøverndepartementet advarer Statens Forurensningstilsyn (SFT) mot en utvidelse av ordningen for "tildeling i forhåndsdefinerte områder" (TFO).

– Lytt til fagekspertene

Naturvernforbundet mener regjeringen må lytte til SFTs råd.

– Hele ordningen for ekspress-tildeling av såkalt "modne områder" til oljevirksomhet må avvikles. Regjeringen kan ikke overse så klare advarsler fra sine egne fageksperter. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen må straks skrinlegge den foreslåtte utvidelsen av oljevirksomheten i disse områdene, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet i en pressemelding.

– Må avvikles

Regjeringen har satt i gang en gjennomgang av TFO-ordningen som fortsatt pågår. Naturvernforbundet mener denne evalueringen gir olje- og energiminister Terje Riis-Johansen en anledning til å avvikle ordningen i løpet av 2010.

- Denne ordningen gir oljeselskapene mulighet til å sikre seg leteområder raskere og enklere enn ellers, og det taper miljøet på. SFT påpeker i sitt brev at flere av de nye områdene ikke faller inn under det formålet ordningen hadde da den ble opprettet. SFT skriver at de foretrekker at ny oljevirksomhet i Barentshavet holdes helt utenfor TFO-ordningen, og heller behandles gjennom de vanlige konsesjonsrundene, ettersom dette vil gi en grundigere behandling av konsekvensene for natur og miljø.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.