– Støtt heller effektivisering

– Støtt heller effektivisering
KOSTER MINDRE: Ikonet Empire State Building i New York sparer mange millioner dollar hvert år på enkel og billig effektivisering som er tjent inn på bare tre år. - Kostnaden per watt for energieffektivisering er en tredjedel eller en fjerdedel av kostnaden for fornybar energi, sier Anthony Malkin i Empire State Building Company. Bilde: Empire State Building Company

Den er et ikon, Empire State Building i New York. 1. mai fylte bygningen 80 år. Samtidig har den fått en betydelig ansiktsløftning som sparer eierne for store utgifter.

Hele 4,4 millioner dollar årlig sparer eierne på effektiviseringstiltakene, som lett skal kunne kopieres i andre kontorbygninger verden over.

Nå mener eieren av skyskraperen, Anthony Malkin i Empire State Building Company at subsidier av energieffektivisering er mer effektivt enn av vind- og solkraft.

– Kutter klimautslippene mer

Energieffektivisering gir flere jobber og kutter mer klimautslipp, mener Malkin.

– Kostnaden per watt for energieffektivisering er en tredjedel eller en fjerdedel av kostnaden for fornybar energi, sier han til nettstedet BusinessGreen.

– Vi må spørre oss hvorfor vi gir massive subsidier til vind- og solenergi når energisparing koster mindre og når 60 prosent av solcellepanelene og vindturbinene lages i utlandet.

Empire State Building bruker over 11 millioner dollar på energi hvert år.

Les faktaarket om energieffektiviseringen

Måles ikke likt

Malkin mener at man bruker ulike forutsetninger når man ser på avkastningen i investeringene, som gir en fordel til ny energiproduksjon. Ny energiproduksjon forventes ikke å gi avkastning på 20 år, mens investorene ønsker tilbakebetaling innen 3-5 år på energisparing, mener han.

Dersom man skiftet fokus fra å kutte klimautslipp til å kutte energiforbruket ville dette endre seg, ifølge Malkin.

– En watt er trolig den råvaren det handles mest med i verden, og den prises veldig transparent. Det er håndfast og lett å forstå for alle, sier Malkin.

Isolerte 6500 vinduer

Det største hinderet for energieffektivisering er problemet med å skaffe penger, ifølge en studie fra Johnson Controls, som driver med bygningsteknologi.

Malkin mener man bør begynne med de største bygningene hvor det er mest å spare, som hans egen. Der ble blant annet 6514 tolags-vinduer isolert med en tynn varmeisolerende film kalt Heat Mirror, utviklet av firmaet Southwall. Hvert varmereflekterende vindu kostet 750 dollar, mens et nytt vindu ville kostet 3000 dollar. Dette grepet kuttet 38 prosent i bygningens energibruk, men prosjektet er først ferdig i 2013 og gir 4,4 millioner dollar i årlig innsparing.

– Det er tre års tilbakebetalingstid. Folk antar at energieffektivisering er dyrere enn noe annet. De forstår ikke at det henger sammen med alt annet, sier Malkin.

Samtidig har han fått inn nye og bedre leietakere, og leien har økt fra 26 dollar per kvadratfot til mellom 40 og 60 dollar.

For ordens skyld så er ikke Malkin motstander av fornybar energi som vind og sol, han mener bare at subsidiene deres gir færre watt per dollar. Eierne av Empire State Building inngikk nylig en avtale som sikret dem at energileveransene til bygningen skal være produsert fra fornybare energikilder.

Les også:

Statlige bygg leverer strøm

Jakter på energisluk

Energivennlighet lønner seg

Hydro vil lage plussbygg

– Enøk bør gi skattelette

– Enøk er løsningen

BNLs syv krav til regjeringen

Les mer om: