BYGG

Storutbygging i Bjørvika

28. mai 2008 - 11:24

Regjeringen og Oslo kommune har besluttet å flytte Munch-museet, Stenersenmuseet og Deichmanske bibliotek til Bjørvika.

Vil bli kulturby

Byrådsleder Erling Lae, kulturbyråd Torger Ødegaard og kulturminister Trond Giske presenterte planene under en pressekonferanse onsdag formiddag. Målet er å gi historisk kulturløft for hovedstaden og gjøre Oslo til en kulturby av europeisk format.

Det er Deichmanske hovedbibliotek som flyttes til et nytt bygg i Bjørvika-området. Munch-museet og Stenersenmuseet samles i nytt bygg ved siden av operaen.

Kjøper tilbake

I tillegg kjøper staten tilbake Vestbanetomten, som ble solgt til Oslo kommune i 2007 med en avtale om at staten kunne kjøpe den tilbake. Nå utreder de mulighetene for å reise et nybygg som skal huse Nasjonalmuseet her. Planen er at museumsbygget, dersom det kan bygges, skal stå klart til grunnlovsjubileet i 2014.

– Vi er glade for at vi har fått til denne løsningen med Oslo kommune. På en fri tomt som Vestbanen ligger det godt til rette for å realisere et profilert museumsbygg som gir gode rammevilkår for en virksomhet med høy museumsfaglig og teknisk standard, sier kulturminister Trond Giske (Ap).

Stor arkitektkonkurranse

Regjeringen planlegger også å utlyse en arkitektkonkurranse tidlig i 2009.

– Vestbanetomten har den store fordelen at det kan bli plass til et nytt og spesialdesignet Nasjonalmuseum, der hensynet til de nasjonale kunstskattene, publikum og de ansatte kan settes i høysetet, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV). (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.