ENERGI

Stortinget ville ikke stanse Northconnect

Stortinget stemte ned forslag om å stanse Northconnect, men krever statlig monopol. 

Det er kraftprodusentene E-CO Energi, Vattenfall, Agder Energi og Lyse Produksjon som står bak NorthConnect-prosjektet. Planen har vært å legge en kabel på 1.400 megawatt fra Sima i Hardangerfjorden til Peterhead i Skottland.
Det er kraftprodusentene E-CO Energi, Vattenfall, Agder Energi og Lyse Produksjon som står bak NorthConnect-prosjektet. Planen har vært å legge en kabel på 1.400 megawatt fra Sima i Hardangerfjorden til Peterhead i Skottland. Illustrasjon: Kjersti Magnussen, TU
23. apr. 2020 - 17:08

Stortingsflertallet krever statlig monopol på framtidige utenlandskabler, men sier ikke absolutt nei til NorthConnect.

Et forslag fra Fremskrittspartiet, Senterpartiet, SV og Rødt om å be regjeringen stanse den planlagte utbyggingen av NorthConnect ble torsdag stemt ned i Stortinget.

Men det blir ikke grønt lys for utbyggingen av den grunn.

I stedet stemte flertallet for at energiloven må endres slik at Statnett sikres monopol på å eie og drifte alle framtidige utenlandskabler. Det betyr at det ikke blir noen utbygging av NorthConnect-kabelen i regi av de lokale energiselskapene som tok initiativet til Skottlandskabelen.

Fra før har Olje- og energidepartementet varslet at konsesjonssøknaden fra NorthConnect ikke vil bli behandlet nå. Olje- og energiminister Tina Bru (H) begrunnet dette med at to andre utenlandskabler allerede er under bygging, og at regjeringen vil høste erfaring med disse først.

Det er kraftprodusentene E-CO Energi, Vattenfall, Agder Energi og Lyse Produksjon som står bak NorthConnect-prosjektet. Planen har vært å legge en kabel på 1.400 megawatt fra Sima i Hardangerfjorden til Peterhead i Skottland.

Men prosjektet har vært kontroversielt, og opposisjonen har spesielt vist til bekymring for at krafteksport til Skottland skal svekke norsk konkurransekraft ved å føre til høyere strømpriser i Norge.

Storbritannia bygger ut store mengder vindkraft, både på land og til havs. Det endrer prisbildet for en eventuell ny kraftkabel til Skottland, hevder Northconnect. Bildet er fra monteringen av én av 174 turbiner i verdens største havvindpark, Hornsea 1, som skal få en kapasitet på 1,2 GW.
Les også

Northconnect: Mer britisk vindkraft gir økt lønnsomhet for Skottlandskabelen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.