BYGG

Stortinget vil sikre idrettshaller

Joachim Seehusen
27. mars 2007 - 10:13

Norske idrettshaller kan være dødsfeller.

I en større reportasje på TU.no i går bragte vi historien om graverende konstruksjonsfeil på Vallhall i Oslo.

Eksperter uttrykker bekymring for hallsikkerheten generelt. Flere Stortingsrepresentanter har reagert.

Spørretimen

– Sikkerheten til barn og voksne som oppholder seg i idrettshaller må komme først. Basert på det som står i Teknisk Ukeblad tar vi dette opp i Stortingets spørretime, sier Kari Lise Holmberg fra Høyre.

Hun er kritisk til kommunalminister Åslaug Hagas håndtering av dårlige haller.

Lovforslag

– Det har vært hendelser tidligere, og det ligger vurderinger i departementet som vi har bedt om innsyn i flere ganger. Får vi ikke skikkelig svar nå så fremmer Høyre et privat lovforslag. Nå må vi ha en skikkelig kartlegging av sikkerheten, krever Holmberg.

Som ordfører i Skien har hun selv vært med på å stenge en usikker hall. Hun vet hvor tøft det kan være. – Jeg ble utsatt for hardt press fra alle kanter, men ettertiden viste at jeg hadde rett, hallen var i elendig forfatning, sier hun.

Tilbakevirkende kraft

– Jeg forventer at ny plan og bygningslov inneholder krav eller påbud om kontroll og utbedring også av eksisterende haller, sier Krf-representanten Bjørg Tørresdal, første nestleder i Stortingets kontroll og konstitusjonskomité. (Ny plan og bygningslov er under arbeid, og skal legges frem for Stortinget i høst, red.anm.) – Når det er avdekket så alvorlige konstruksjonsfeil må den nye loven inneholde en slik bestemmelse. Hvis ikke må Stortinget sørge for å få det inn, fastslår Tørresdal.

Også hun har egne erfarlinger med dårlig arbeid. – Som rektor måtte jeg stenge skolen for reparasjoner, himlingsplater stod i fare for å falle i hodet på elevene.

– Fryktelig alvorlig

SVs Rolf Reikvam reagerer også på at sentrale fagfolk tror mange haller kan være i dårlig forfatning.

– Det er fryktelig alvorlig hvis det er sannsynliggjort at haller faktisk kan ramle ned, sier Rolf Reikvam, medlem i komunal og forvaltningskommiteen i Stortinget.

Reikvam synes likevel ikke det er alvorlig nok til å kontrollere alle norske idrettshaller. Han mener entreprenører som sitter med kunnskap om for dårlige haller må melde seg.

– De behøver jo ikke ha gjort noe galt, det kan ha vært andre forskrifter den gang hallen ble bygget, eller ny kunnskap som er kommet senere. Haller der det er mistanke om at noe er galt må kontrolleres, sier Reikvam.

- Står fortsatt

Even Lønnheim, eier av Lønnheim Entreprenør avviser dette.

– Det er byggeierens ansvar at bygget ikke blir belastet for mer enn det er konstruert for. Alle haller ført opp på 1970-tallet skal jo være bygget for å tåle 150 kg/m 2, og de står jo ennå, påpeker Lønnheim.

Bygningskontroll

SV-politikeren mener kommunal kontroll må gjeninnføres for denne typen bygg. – Jeg synes ikke det er noen grunn til å vente på ny plan- og bygningslov, det kan helt sikkert innføres raskere.

Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet vil derimot vente på behandlingen av ny plan- og bygningslov. – Vi har ikke drøftet det i gruppa ennå. Et forslag til ny plan og bygningslov blir lagt frem i desember, vi får ta diskusjonen da, sier Vedum.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.