OLJE OG GASS

Stort oljefunn i Sverdrup-lisens

Geitungen-prospektet inneholder opptil 270 millioner fat olje, og henger mest sannsynlig sammen med gigantfunnet Johan Sverdrup.

Kjerneprøve fra Geitungen, hvor Statoil og partnerne har funnet mellom 140 og 270 millioner fat olje.
Kjerneprøve fra Geitungen, hvor Statoil og partnerne har funnet mellom 140 og 270 millioner fat olje. Bilde: Statoil
27. aug. 2012 - 08:50

Som Teknisk Ukeblad skrev forrige uke, har Statoil og partnerne boret et eget prospekt kalt Geitungen. Prospektet befinner seg i PL 265, som er samme lisens som det enorme Johan Sverdrup-funnet.

I dag melder selskapet at de har funnet mellom 140 og 270 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter. Det ble også påvist olje i grunnfjellsbergarter. Dermed betraktes det som en mulig oppside i forbindelse med utviklingen av funnet.

Les også: Ingen finner mer olje og gass enn Norge

Kan vokse

Statoil hadde regnet Geitungen som et eget prospekt, men skriver i en pressemelding at det mest sannsynlig er kommunikasjon mellom prospektet og Johan Sverdrup-funnet.

Men partnerne er foreløpig forsiktige med å oppjustere det totale estimatet for Johan Sverdrup.

Mange brønner

– Geitungen-funnet vil være en del av utviklingsarbeidet for Johan Sverdrup-feltet. Funnet må derfor sees i sammenheng med det pågående avgrensningsarbeidet på Johan Sverdrup for å snevre inn volumspennet og redusere usikkerheten, sier Øivind Reinertsen, Statoils direktør for Johan Sverdrup feltutvikling.

Det pågår et omfattende avgrensningsprogram i Johan Sverdrup-funnet, både i PL265 der Statoil er operatør, og i PL501 der Lundin er operatør. Statoil som pre-unit operatør forventer å formidle et volumspenn for Johan Sverdrup pre-unit på et senere tidspunkt.

Les også: Slik blir Johan Sverdrup bygd ut

Også suksess i vest

Johan Sverdrup-partner Lundin melder også i dag om at deres avgrensningsbrønn 16/2-13 S på vestsiden av Johan Sverdrup har hatt suksess.

Lundins brønn befinner seg i lisens 501, og fant en 25 meter brutto oljekolonne i øvre og mellom Jura sandstein. Selskapet bekrefter utsøkt reservoarkvalitet.

Les også: Gigantfeltet i produksjon fra 2018

Opptil 12 brønner

Ifølge Statoil har de planer om å bore mellom åtte til 12 brønner i Johan Sverdrup-området i perioden 2012-2014.

Etter at funnbrønnen 16/2-12 er ferdig, skal riggen Ocean Vanguard gå til Johan Sverdrup for å bore to avgrensningsbrønner i den sentrale og sørlige delen av PL265.

To lisenser

Statoil er operatør for PL265 med en eierandel på 40 prosent. Partnerne i lisensen er Petoro AS (30 prosent), Det norske oljeselskap ASA (20 prosent) og Lundin Norway AS (10 prosent).

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Lundin er operatør for PL501 med 40 prosent andel. Partnere er Statoil (40 prosent) og Maersk Oil Norway (20 prosent).

Les også: Sverdrup kan bli nedprioritert

Mer olje i gigantfunnet

Statoil finner mest i verden  

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.