BYGG

Stort marked for rådgivende ingeniører

Mona Strande
8. mai 2007 - 10:13

Rådgivende ingeniørtjenester har hatt en økning på 15 prosent i volum og 25 prosent i omsetning i toårsperioden 2005-2006.

Sweco Grøner er en av de seks selskapene som vokser raskest.

Veksten fortsetter

De hadde en omsetningsøkning på 25 prosent, og et driftsresultat som økte med 30 prosent i 2006. Det er administrerende direktør Vibecke Hverven svært fornøyd med.

- Vi opplever sterk etterspørsel etter vår kompetanse innen hele spekteret av ingeniørtjenester. Vi har også stor fokus på å vokse for å kunne være nær kundene, og inneha både lokal og generell kunnskap i forhold til deres områder, sier hun.

Veksten har heller ikke stagnert etter nyttår. I løpet av årets tre første måneder økte omsetningen med 14 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Åtte prosent i snitt

Dette er ikke en tendens som bare gjelder Sweco Grøner. Ifølge Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) er utviklingen i markedet for rådgivende ingeniørtjenester generelt svært godt.

- Veksten er å finne i hele spekteret av tjenester. Blant våre medlemsbedrifter økte driftsresultatet med syv til åtte prosent i gjennomsnitt i 2006, sier Clas Svanteson i RIF, som har nesten 300 medlemsfirmaer i Norge.

Han vil imidlertid ikke gå mer i detalj før regnskapstallene er offisielle nærmere sommeren.

De største tar "alt"

Vibecke Hverven mener de gode tallene for Sweco Grøner for det første skyldes god organisk vekst, og at de satser større på nye fagområder flere steder i landet. Bygg og konstruksjoner er nå representert i de fleste regioner, og Sweco Grøner utvider stadig sine tjenester innen elektriske installasjoner.

I tillegg har en serie oppkjøp de siste årene sikret tilstedeværelse i flere regioner.

- Økt konsentrasjon gjennom oppkjøp er en klar trend i hele bransjen. De seks største firmaene er i ferd med å stå for nesten 70 prosent av volumet i bransjen, sier Clas Svanteson i RIF.

Kontrakter i fleng

Store prosjekter gjør også utslag på regnskapstallene, noe som merkes tydelig i første kvartal i år. Bare dette kvartalet har Sweco Grøner fått i oppdrag å:

  • utrede detalj- og reguleringsplanen for utbyggingen av deler av E6.
  • alle trafikk- og transportløsningene for ski-VM i Holmenkollen i 2011. Selskapet har også fått oppdraget med å
  • utarbeide hovedplan for vann i Oslo kommune.
  • verifisere CO2-rensingsprosessen i forbindelse med Sargas’ planlagte bygging av kullkraftverk på Husnes.

- På de største prosjektene har vi over tyve personer. Det er stort, spesielt siden flere av prosjektene også går over mange år, sier Hverven.

I løpet av siste kvartal undertegnet Sweco Grøner også en ny rammeavtale med Sykehuset Innlandet HF som omfatter både elektroinstallasjoner, VVS, brann og byggeledelse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.