OLJE OG GASS

Stort gassfunn i Barents

West Phoenix fant mellom 10 og 50 milliarder sm3 gass på Norvarg.
West Phoenix fant mellom 10 og 50 milliarder sm3 gass på Norvarg.
Maiken Ree
8. aug. 2011 - 12:56

Mandag er dagen for hydrokarbonfunn, og i dag kom også resultatene fra produksjonstesten på Norvarg-funnet i Barentshavet.

Det har vært knyttet stor forventning til Norvarg, som kan være det største gassfunnet som er gjort på norsk sokkel de siste årene.

Les også om dagens oljefunn i Nordsjøen

Milliarder

De foreløpige beregningene av størrelsen på funnet er mellom 10 og 50 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) utvinnbar gass.

Det tilsvarer mellom 63 og 315 millioner fat oljeekvivalenter. Til sammenligning er Ormen Lange 300 milliarder Sm3 stort.

Fant gass i Skalle

Stor usikkerhet

Det er likevel stor usikkerhet knyttet til funnet, mye på grunn av dårlige reservoarkvaliteter. I Kobbeformasjonen ble det påvist gass med et 400 meters intervall i bergarter av varierende reservoarkvalitet, og i Havertformasjonen i to intervaller på henholdsvis 80 og 90 meter i dårlig utviklede reservoarbergarter.

Total og partnerne i Norvarg-lisensen har gjennomført en vellykket produksjonstest, og maksimum produksjonsrate var på 180.000 Sm3 gass per strømningsdøgn gjennom en 44/46 tommers dyseåpning.

Ifølge Oljedirektoratets (OD) pressemelding inneholder gassen kun små mengder CO2 , H2S og N2.

Trengs mange Skrugard-er

Evaluerer videre

– Vi har konstatert et estimat som reflekterer en betydelig usikkerhet knyttet til funnet. Det er som følge av reservoarkvaliteten i formasjonen Kobbe, sier informasjonssjef Leif Harald Halvorsen i Total.

Nå blir resultatene videre evaluert for å etablere størrelse og utbredelse på gassfunnene.

– Vi kommer til å trenge noe tid på evalueringen av dataen. Dette kommer vi til å evaluere grundig før vi fastsetter noe mer konkret størrelse av funnet, sier Halvorsen.

Uklart om avgrensning

Det er heller ikke klart om partnerne i Norvarg-funnet vil bore en avgrensningsbrønn.

– Dette på grunn av usikkerheten rundt funnet. Vi satser nå på å jobbe med jevn fremdrift og bruke den nødvendige tiden for å få et bedre bilde av Norvarg. Ikke minst må vi ta med i vurderingen at dette er et gassfunn som ligger i et umodent område langt fra land og fra eksisterende infrastruktur, sier Halvorsen.

Øker oljeanslag i nord og sør

Total operatør

Brønn 7225/3-1 ble boret av riggen “West Phoenix” på 376 meters havdyp. Brønnen ble boret til et vertikalt dyp på 4.150 meter under havflaten.

Norvarg ligger 296 kilometer nordvest for Hammerfest.

Total er operatør for Norvarg med 40 prosent andel. Partnere er Rocksource, Det norske og North Energy med 20 prosent hver.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.