SAMFUNNPOLITIKK

Storstreiken avblåst

NHO-direktør Finn Bergesen jr og LO-leder Roar Flåthen tok hverandre i hånden etter at LO og NHO kom til enighet i lønnsoppgjøret etter meklingen på overtid onsdag morgen.
NHO-direktør Finn Bergesen jr og LO-leder Roar Flåthen tok hverandre i hånden etter at LO og NHO kom til enighet i lønnsoppgjøret etter meklingen på overtid onsdag morgen. Bilde: Solum, Stian Lysberg
2. apr. 2008 - 07:10

Partene er enige om en løsning som innebærer både lønn og avtalefestet pensjon (AFP).

Det gis et generelt tillegg på 2 kroner per time, og et lavlønnstillegg på 3 kroner per time til alle som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Årslønnsveksten er regnet til å være om lag 5,6 prosent.

Ny AFP-ordning

Når det gjelder pensjon, er partene enige om en ny AFP-ordning. Pensjonen som andel av lønn for dem som slutter i jobben ved fylte 62 år vil med forslaget gi i overkant av dagens nivå i 2010. For dem som jobber til de fyller 63 år og lenger, vil pensjonsnivået bli klart høyere enn i dagens ordning.

AFP blir en individuell rettighet, og det er den enkelte som selv skal bestemme om hun eller han vil gå av med AFP. Alle får AFP så lenge de har den nødvendige opptjeningen. Ordningen omfatter alle som jobber i bedrifter med tariffavtale innenfor ordningen.

Staten tar regninga

Meklingsforslaget kompenserer dessuten levealdersjusteringen på varig basis til og med 1953-årskullet og delvis også for 1954-1962-årgangene.

Den nye AFP-ordningen forutsetter i en overgangsperiode penger fra staten utover det bidraget som myndighetene yter til dagens AFP-ordning. Regjeringen har i et brev bekreftet at den vil yte et slikt bidrag.

- God løsning

– Den anbefalte løsningen som LO og NHO har kommet fram til om avtalefestet pensjon er god for norske lønnstakere og god for Norge. Regjeringen har bidratt til en løsning som sikrer et rettferdig pensjonssystem og som gir full anledning til å kombinere arbeid og pensjon uten avkorting, sier statsminister Jens Stoltenberg i en første uttalelse publisert på regjeringens egne nettsider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.