BYGG

Storstilt saging stopper støy

BEDRE PLASS: Utvidelse av fjellskjæringen inn mot tunnelinnslaget langs Engervannet, Sandvika Øst (LS04), Lysaker-Sandvika.
BEDRE PLASS: Utvidelse av fjellskjæringen inn mot tunnelinnslaget langs Engervannet, Sandvika Øst (LS04), Lysaker-Sandvika.Bilde: Hilde Lillejord

Når du i 2011 tar toget vestover fra Lysaker, kjører du gjennom Bærumstunnelen og kommer ut ved Engervannet øst for Sandvika. Her bør du være oppmerksom, for det glatte berget du ser på venstre side rett utenfor tunnelinnslaget er resultatet av den mest omfattende wiresagingsjobben i Norge noensinne.

Se hvordan wiresagingen gjennomføres i vår bildeserie.

Sprengning utelukket

I alle fall er det ingen som skal ha wiresaget et så stort område per januar 2007, skal vi tro fagfolk TU.no har snakket med.

Cirka 70.000 kubikkmeter skal fjernes fra en fjellskjæring som er 800 meter lang og opptil 15 meter høy. Fjellskjæringen utvides slik at alle fire spor på den nye strekningen skal kunne gå parallelt. Wiresaging ble valgt for at naboene i det tettbebygde området skal skånes for støy. Det utelukket sprengning.

Arbeidet langs skinnegangen går på skinner, ifølge Jernbaneverkets prosjektleder Knut Edmund Knutsen:

– Arbeidet startet i fjor sommer, og skal være ferdig i mai/juni. Nå er de i full gang med wiresaging og pigging i områdene hvor vi skal ha ut mest masse, sier Knutsen, som aldri har hørt om at det tidligere har blitt brukt wiresaging i så stort omfang.

– Jeg tror dette må være et av de største wiresagede områdene i Norge, sier han.

Gigantisk rekord

Skanska er entreprenør for entreprisen Sandvika Øst, men det er Diamant WireTeknikk som utfører arbeidet. Ifølge Statens vegvesen er det de som utfører de aller fleste store wiresagingsjobber i Norge som underentreprenør for andre.

– Dette er det største enkeltprosjektet som er gjort i Norge, sier daglig leder Roger Søyland i Diamant WireTeknikk.

Ett av de største prosjektene de har gjort i Norge tidligere, var da de sagde ut en byggegrop for et parkeringshus ved Grieghallen i Bergen.

– Den var nesten 2.000 m 2, mens vi i Bærum får en sageflate på 11.000 m 2. Det sier en del om dimensjonene, sier Søyland.

Brukes sjelden

Sjef for utbyggingsavdelingen i Statens vegvesen, Lars Aksnes, har aldri hørt om et større område som har blitt wiresaget i anleggsvirksomhet.

– Wiresaging brukes veldig sjelden på så store områder, så sant det ikke er snakk om et syenittbrudd i Larvik, hvor de wiresager store områder kontinuerlig. Men i anleggsvirksomhet er dette sannsynligvis det største området som er wiresaget her til lands, sier Aksnes.

Distriktssjef underjord i NCC, Knut Liavåg, kommer heller ikke på et mer omfattende prosjekt hva wiresaging angår enn det som nå pågår øst for Sandvika.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.