IT

Største datamaskin i Norge og Europa

14. mars 2008 - 12:52

Det siste året har sett en rekke ”størst i landet”- lanseringer på superdatakraft.

Den siste i rekken er nå startet opp i Trondheim hos Elektromagnetic Geoservice (EMGS) og den overtar ledertrøya.

Europa-rekord

I tillegg til å være størst her i landet er den også den største datamaskinen i privat eie i Europa.

Den enorme Dellklyngen, som består av til sammen 1800 servernoder, har en teoretisk maksytelse på hele 70 teraflops når den nå er integrert til en enhet med selskapets forrige superdataklyngen.

Med et primærminne på utrolige 22 TB, har den over 10 000 ganger mer enn dagens velutstyrte PC-er.

Algoritmer

Gigantmaskinen er koblet til et stort SAN-lager fra EMC som sørger og å pumpe inn rådata og ta vare på ferdige beregninger.

Nå skal superklyngen brukes for å betjene den store kundeveksten til EMGS og til å regne med mer avanserte algoritmer.EMGS

Elektromagnetic Geoservice er et utspring fra forskningsaktiviteten i Statoil. De har vært pionerer på bruk av elektromagnetisk geofysikk.

Selskapet plasserer ut en rekke mottakere på havbunnen og tauer sendere like over. Signalene som kommer opp forteller hvordan strukturene i bergrunnen leder strøm. For å få ut fornuftige data trengs det en enorm prosesseringskapasitet.

Både og - enten eller

Metoden kan brukes både istedenfor og i flere tilfeller utfylle seismiske letemetoder.

I mange tilfelle kan ikke seismikk si hva slags væske feltet inneholder, men på grunn av ulikheter i elektrisk motstand kan denne metoden avsløre om det er olje eller vann i strukturene.

Markedsposisjon

EMGS har nå rundt 85 prosent av verdensmarkedet for denne typen oljeleting og har rundt 40 store kunder.

- Båtene vi opererer produserer stadig mer data og databehandlingen. I tillegg utvikler vi stadig mer avanserte tredimensjonale algoritmer. Jo flere itereringer av regneoperasjonene vi kan gjøre, jo bedre blir resultatet, sier sier adm. direktør i EMGS, Terje Eidesmo.

Planlegger mer kraft

- De nye kravene var en stor belastning på prosesseringskapasiteten vår som var i ferd med å bli en flaskehals. Den nye maskinen vil gi oss et bra pusterom, men vi har nok ikke sett slutten. I løpet av et par år bør vi nok tenke på å utvide maskinen ytterligere, sier adm. direktør i EMGS, Terje Eidesmo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.