PRODUKSJON

Størst på aluminium i Europa

18. aug. 2000 - 11:32

Nye Sunndal blir Europas største aluminiumsverk. Det skal bygges ny produksjonskapasitet på 234.000 tonn. Samtidig stenges et anlegg på 66.000 tonn som ble satt i drift i 1954. Ombyggingen koster 5,4 milliarder kroner, og blir ferdig i 2004. I tillegg kommer anode-investeringer på rundt 600 millioner kroner.

Prosjektet innebærer bygging av 336 nye celler for primæraluminium, basert på Hydros egen teknologi. Teknologien er en videreutvikling av den som med stor suksess er tatt i bruk i Slovalco i Slovakia, et selskap deleiet av Hydro. Den gir gir lave investeringskostnader per tonn, høy produktivitet og energieffektivitet og de laveste utslipp per produsert enhet i verden.

- Utbyggingen i Sunndal er viktig i arbeidet med å realisere vekststrategien for Hydros lettmetallvirksomhet, en strategi som ble lansert høsten 1999, sier generaldirektør Egil Myklebust.

- Vi har siden oktober i fjor vedtatt investeringer og gjennomført oppkjøp i lettmetall-sektoren for over ni milliarder kroner. Dette er viktige skritt på veien mot lønnsom vekst.

Det er ifølge Myklebust helt avgjørende å sikre Hydros posisjon som markedsleder i Europa for aluminium. Markedet for primæraluminium vokser med 2,5 prosent i året. Veksten drives av økt bruk i transport- og bygningssektoren, der Hydro har sterke posisjoner.

Med et forretningsvolum på 2,1 millioner tonn på global basis, er Hydro en internasjonalt ledende leverandør. Hovedproduktene er pressbolt og støpelegeringer. Nye Sunndal vil få en samlet kapasitet på 350.000 tonn pressbolt og støpelegeringer, basert så vel på elektrolysemetall som på omsmelting.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.