KRAFT

Storsatsing på bioenergi

Bilde: Torbjørn Tandberg

– Ny kunnskap fra forskning er avgjørende for å sikre en videre storstilt satsing på bioenergi. Derfor styrker jeg forskningen på dette området med 30 millioner kroner i 2009, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i en pressemelding.

Mangfold

20 millioner skal gå til Forskningsrådets program "Natur og næring". Særlig behov er det for kunnskap rundt effekter på biologisk mangfold, økosystemer og andre miljøverdier som følge av økt uttak av biomasse.

Forskning på teknologiutvikling, transport og logistikk prioriteres, med mål om å få ned kostnadene for å hente ut råstoff fra skogen. Midler til økt satsing på forskning på biogass fra landbruket ligger også inne i bevilgningen.

Kommersielt

Det andre forskningsprogrammet som får støtte, er RENERGI, også det gjennom Forskningsrådet. Programmet får 10 millioner kroner ekstra.

– Målet er at det på sikt skal la seg gjøre å lage bioetanol og syntetisk biodiesel fra trevirke, landbruksavfall og annen biomasse på en kommersiell lønnsom måte. Denne satsingen er en del av mitt ønske om taktskifte i nye næringer basert på landbrukseiendommenes totale ressurser, sier Brekk.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.